Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Τηλεδιάσκεψη με αγρότες της Πιερίας για το θέμα των εργατών γης

257

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού, συζητήθηκαν οι δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα που συμπεριλήφθησαν στην από 13 Απριλίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, με τη μία ρύθμιση δόθηκε σημαντική λύση στο χρονίζον πρόβλημα των εργατών γης που είχε λάβει τους τελευταίους μήνες απελπιστικές διαστάσεις λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ειδικότερα, προβλέφθηκε η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια υπό την προϋπόθεση ότι οι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παράλληλα θεσπίστηκε η παράταση για έξι μήνες των υφιστάμενων αδειών εργασιών.

Ενώ με τη δεύτερη παρέμβαση η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο ήρθαν να καλύψουν σημαντικό από το κενό που δημιουργήθηκε στη χρηματοδότηση των αγροτών, ειδικά μετά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, δίνοντας τη δυνατότητα στις Τράπεζες να χορηγούν δάνεια στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή να ανανεώνουν τα υφιστάμενα έως τις 30 Ιουνίου 2020 χωρίς την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκαν σαφείς διευκρινίσεις σε ερωτήματα των αγροτών και αποσαφηνίστηκαν πολλές από τις πρακτικές λεπτομέρειες των ανωτέρω ρυθμίσεων. Οι αγρότες με τη σειρά τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τη Βουλευτή και το Υπουργείο για τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία.