Βραβεία Ίρις 2020: Καλύτερη ταινία η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή –

326

Η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια των φετινών Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κερδίζοντας συνολικά 8 βραβεία, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας.

Η φετινή απονομή των Βραβείων Ίρις ήταν διαφορετική. Με οικοδεσπότες τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, και τους ηθοποιούς Έλλη Τρίγγου και Χρήστο Λούλη, τα βραβεία ανακοινώθηκαν μέσω live streaming, παρουσία συμβολαιογράφου, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και στα social media της ΕAK και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία.

Ειδικότερα, η ταινία του Άγγελου Φραντζή για τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κέρδισε συνολικά 8 Ίριδες στις κατηγορίες: Καλύτερη Ταινία, Α’ Ανδρικός (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), Β’ Γυναικείος (Κάτια Γκουλιώνη), Β’ Ανδρικός (Θάνος Τοκάκης), Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος και Μακιγιάζ, αφήνοντας όμως εκτός βράβευσης την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αφού η Ίριδα Α’ Γυναικείου απονεμήθηκε στην Αγγελική Παπούλια για την ταινία «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα *, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Πανόραμα του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κέρδισε και την Ίριδα Σκηνοθεσίας.

Από δύο βραβεία Ίρις κέρδισαν και το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας), και η «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (Πρωτότυπης Μουσικής, Μοντάζ), ενώ από ένα βραβείο Ίρις κέρδισαν ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Βραβείο Σεναρίου), και το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη (Βραβείο Φωτογραφίας).

Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» απέσπασε την Ίριδα Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης, ενώ το αντίστοιχο στην κατηγορία μικρού μήκους κέρδισε ο Γιώργος Γούσης για την ταινία «Ο Χειροπαλαιστής».

Η ταινία «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη έκανε την ανατροπή και προσπέρασε τον Χρυσό Φοίνικα του Βασίλη Κεκάτου, κερδίζοντας το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation κέρδισε το «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.

Πηγή: www.lifo.gr

* Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Σύλλας Τζουμέρκας είχε πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Πιερία, και πιο συγκεκριμένα στο Λιτόχωρο, αλλά και στις σήραγγες των Τεμπών όταν αυτές ήταν υπό κατασκευή, για τις ανάγκες της ταινίας του “Η Έκρηξη” (The Blast) που κυκλοφόρησε το 2014.