Βόμβα Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι σταματά τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

265

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και ανακοίνωσε πως σταματά την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας!

Ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως ο ΠΟΥ «απέτυχε στη βασική του αποστολή» και αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον οργανισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν μία εβδομάδα περίπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη, κατηγορώντας τον ΠΟΥ πως είναι «κινεζοκεντρικός», ρίχνοντάς του ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας των «λανθασμένων εκτιμήσεών του», όπως δήλωνε.
Οι Αμερικανοί έχουν επιρρίψει ευθύνες τόσο στον ΠΟΥ, όσο και στην Κίνα για τον κορωνοϊό, κατηγορώντας την πως ευθύνεται για την πανδημία, αλλά και για το γεγονός ότι κρύβει, όπως ισχυρίζεται, τα πραγματικά στοιχεία με τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στην χώρα της, από τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΥ είχε αντιδράσει μάλιστα, λέγοντας πως δεν μπορεί να πολιτικοποιούν την πανδημία σε βάρος του οργανισμού, έχοντας μάλιστα και την στήριξη ηγετών από άλλα κράτη, όπως ο Εμάνουελ Μακρόν.

Τραμπ: Ο ΠΟΥ πρέπει να λογοδοτήσει

Ο Τραμπ ανέφερε προ εβδομάδας πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει η χρηματοδότηση του οργανισμού, κάτι που κάνει πλέον πράξη. Για την σημερινή απόφαση είχε προϊδεάσει και ο Μάικ Πομπέο, που κατηγόρησε ανοιχτά τον οργανισμό και την Κίνα, για απόκρυψη πραγματικών στοιχείων από την πανδημία, αναφέροντας πως σύντομα θα εξετάσουν οι ΗΠΑ τι μέτρα θα πάρουν.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμιο κρίση δημόσιας υγείας.

Πάνω από 400 εκ. δολάρια η χρηματοδότηση στον ΠΟΥ από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα. Εκρινε δε, πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

Η ανακοίνωση του μεγιστάνα καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους. Την 24η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: iefimerida.gr

—-

Με λίγα λόγια όπως λέμε εμείς στην Ελλάδα “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης” – συμφωνείτε ?? pierianews.gr