Στα ίχνη του Πάγκαλου Ιωσήφ

524

Του Ηλία Χρυσικού*

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αναμφισβήτητα η συνταρακτικότερη Εβδομάδα της ανθρώπινης ιστορίας.

Λειτουργεί ως ένα πνευματικό “καρδιογράφημα”, ως ένας άλλος καθρέφτης του βαθύτερου εαυτού μας.

Ένα από τα πρόσωπα που προβάλλει η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος, γιος του Πατριάρχη Ιακώβ.

Δεν είναι ένα πρόσωπο, που έζησε στα χρόνια του Χριστού και που έλαβε μέρος, είτε σκοτεινό, είτε φωτεινό στο δράμα του Χριστού, είναι πρόσωπο, που έζησε 1800 περίπου χρόνια προ Χριστού.

Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος, ήταν ο προτελευταίος από τα 12 παιδιά του Ιακώβ. Τα αδέλφια του τον φθόνησαν και τον πούλησαν σε δουλεμπόρους. Συκοφαντήθηκε ηθικώς από την γυναίκα του αφεντικού του και κλείστηκε στην φυλακή. Για την ιστορία όταν εξήγησε το όνειρο του Φαραώ της Αιγύπτου, όχι μόνο βγήκε από την φυλακή, αλλά τιμήθηκε με το αξίωμα του αντιβασιλέα, ενώ αντίθετα με τα όσα υπέστη από τα αδέλφια του, τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

Και όλοι αναρωτιόμαστε, ποια σχέση μπορεί να έχει αυτό το πρόσωπο, που έζησε τόσους αιώνες προ Χριστού και ποια σχέση μπορεί να έχει μ’ εμάς.

Μέσα λοιπόν στην Αγία Γραφή αναφέρεται ως “τύπος”. Έχει σχέση με το Χριστό και μ’ εμάς, έχει προφητική και διδακτική σημασία καθώς προκαλούμαστε να δούμε τολμηρά και ταπεινά τη δική μας στάση και σχέση με εκείνον.

Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, η Εκκλησία μας προβάλλει:

α.την προσωπικότητα του πάγκαλου Ιωσήφ, διότι είναι το “σύμβολο” για κάθε χριστιανό, είναι ο άνθρωπος με την καθαρή ψυχή, ο οποίος με τα όσα υπέστη, υπήρξε τύπος Χριστού και…

β. την ξηρανθείσα άκαρπη συκή, για να μας θυμίζει ότι στη ζωή μας πρέπει να παράγουμε έργα και πνευματικούς καρπούς.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ας βαδίσουμε πάνω στα ίχνη του δίκαιου και ενάρετου Πάγκαλου Ιωσήφ που είναι πρότυπο ήθους.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – Δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr