«Η Εκκλησία δεν θα γίνει αφορμή μετάδοσης ούτε για ένα περιστατικό», λέει ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος

275

Κλειστοί οι ιεροί ναοί Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Μητρόπολη Λαρίσης και Ηλείας

Μία διαφορετική εικόνα της Εκκλησίας, από τις παραφωνίες και τις υπερβολές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δίνουν  δύο Μητροπολίτες, που κρατούν κλειστές  της Εκκλησίες των Μητροπόλεων τους και χωρίς καθημερινές λειτουργίες,ούτε κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμο, ο οποίος μετά τα κρούσματα κορωνοιού  στις κοινότητες των Ρομά που συνήθως πωλούν κεριά έξω από τις  Εκκλησίες, αποφάσισε να κρατήσει κλειστούς του Ναούς και τον Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό.

Μιλώντας στο “protothema.gr” ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος λέει ότι «Οι συναθροίσεις στην Εκκλησία δε θα γίνουν αφορμή μετάδοσης του  κορωνοιού ούτε για ένα περιστατικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο μετά τα κρούσματα που σημειώθηκαν στους Ρομά που συνήθως πουλούν κεριά έξω από τους Ναούς». Και ο Μητροπολίτης συνεχίζει λέγοντας: «Αποφασίσαμε να κρατήσουμε κλειστούς τους ναούς για να μη δημιουργηθούν δυσάρεστα επεισόδια και εντάσεις. Θα ανοίξουμε για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία μόνο τη  Μεγάλη Πέμπτη  και το βράδυ της Ανάστασης. Η Εκκλησία υπάρχει για να τελεί τα Μυστήρια».

«Με πόνο ψυχής  προχωράμε σε αυτές τις ενέργειες» λέει ο Μητροπολίτης τονίζοντας ότι «Όλα είναι δικαιολογημένα για την πιο ευαίσθητη θρησκευτική περίοδο του χρόνου λέει ο Μητροπολίτης» χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά που σημειώθηκαν «ενέργειες πιο πολύ συναισθηματικές παρά λογικές». Και τονίζει ότι η διασπορά στην περιοχή είναι σε αχαρτογράφητα νερά  καθώς κάποιοι Ρομά έχουν πάει  ήδη προς Τύρναβο και Φάρσαλα.

Κλειστοί οι ιεροί ναοί Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στη Μητρόπολη

Mε εγκύκλιο προς τους Ιερείς, o Μητροπολίτης Ηλείας  Γερμανός, καλεί τους πιστούς  να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να προσευχηθούν  με τον τρόπο αυτό  όλη τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα  καθώς με  κλειστούς  Ναούς θα περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην περιοχή ευθύνης της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

Η απόφαση αυτή   περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του Μητροπολίτη Γερμανού προς τους Ιερείς. Σύμφωνα με αυτή τους καλεί να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να προσευχηθούν από εκεί όλη τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα. Σχετικές οδηγίες δίδονται για  τις εορτές που ακολουθούν το Πάσχα όπως η Τρίτη της Λαμπρής, του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής, όπου μόνο οι ιεροί ναοί που εορτάζουν θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

protothema.gr