Προς το Εκούσιο Πάθος !!!

288

Του Ηλία Χρυσικού *

Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την κορυφαία περίοδο του χρόνου.

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, κατά την οποία ο λαός έκπληκτος από το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου που είχε προηγηθεί υποδέχτηκε τον Χριστό κρατώντας κλαδιά φοινίκων και βάγια.

Σε ανάμνηση εκείνης της υποδοχής κρατάμε κι εμείς αυτή τη μέρα κλαδιά από δάφνη και φοίνικα υποδεχόμενοι τον Κύριο όχι σαν ένα θριαμβευτή, κοσμικό βασιλιά, όπως τον φαντάζονταν οι Ιουδαίοι, αλλά σαν αιώνιο, πνευματικό βασιλιά.

Η είσοδος, όμως, του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα ήταν και η αρχή της πορείας Του προς το Εκούσιο Πάθος.

Ήδη οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι είχαν αποφασίσει τη θανάτωσή Του και ο Ιούδας την προδοσία.

Εάν κανείς εντρυφήσει στο νόημα αυτών των ημερών, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κορυφαία έκφρασης της πρότασης ζωής της Εκκλησίας μας, για την εποχή μας και τον καθέναν μας προσωπικά.

Κανείς από εμάς δεν περιμένει ο κόσμος να μεταστραφεί συνολικά προς αυτή την πρόταση ζωής που είναι ο Χριστός.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία όμως δεν θα σταματήσει να μιλά και να δείχνει τον Χριστό προς όλον τον κόσμο και μας καλεί να μην αδιαφορήσουμε για το πνευματικό νόημα της Μεγάλης Εβδομάδος.

Να κρατήσουμε στη καρδιά μας το “Σήμερον” και όσο και αν εξακολουθεί αυτό να φαίνεται μωρία, να αναρωτηθούμε εάν θέλουμε να παραμένουμε ηττημένοι από τον θάνατο, ή να συμπορευθούμε με τον Νικητή Του, στην “Ανάσταση”.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – Δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr