Δήμος Κατερίνης: Εντατικοί έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

259

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, στα όρια του Δήμου Κατερίνης,  στο πλαίσιο τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα, κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας προγραμματίζει την άμεση έναρξη εκτεταμένων ελέγχων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων να εναρμονιστούν με το νομικό πλαίσιο, το οποίο  έχει αυστηροποιηθεί και σε περιπτώσεις παραβατικότητας προβλέπονται βαριά πρόστιμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς υποχρεούνται μεταξύ άλλων:

Να φροντίσουν για τη σήμανση µε τσιπ και καταγραφή του κατοικιδίου τους, καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας, ενώ σε εµφανές σηµείο στο περιλαίµιο του ζώου θα πρέπει να τοποθετηθεί η µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει ο ιδιοκτήτης από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εµβολιασµό του. Παράλληλα, οφείλουν να καθαρίζουν άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου κ.ο.κ.

Όπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προγραμματισμού & ανάπτυξης Γιώργος Τσιαλός «Σκοπός του ελέγχου είναι η μείωση των εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς, φαινόμενο το οποίο δυστυχώς εμφανίζει αυξητικές τάσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Δίνουμε βάρος αρχικά στην ενημέρωση και αποτροπή. Επιδιώκουμε να δοθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι υφίσταται έλεγχος. Στις περιπτώσεις, όμως, κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συνεχίζουν την κακή νοοτροπία μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις και τις συστάσεις της υπηρεσίας του Δήμου μας, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα».