Το κυβερνητικό σχέδιο για 1.000 κλίνες – Ανάπτυξη ΜΕΘ σε κοντέινερ

268

Μετατροπή χειρουργικών αιθουσών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ανάπτυξη κλινών εντατικής σε κοντέινερ στα νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό και περαιτέρω αξιοποίηση κλινών εντατικής ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την περαιτέρω αύξηση της δυνατότητας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τα σοβαρά περιστατικά του COVID-19.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αύξηση των κλινών εντατικής είναι η αγωνία των συστημάτων Υγείας όλης της Ευρώπης εν μέσω πανδημίας, ανεξαρτήτως από τις δυνατότητες που είχαν προ της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα, το ΕΣΥ είχε πριν από την κρίση 565 λειτουργικές κλίνες και τώρα έχει στη διάθεσή του 910. Στην Ολλανδία των 17 εκατομμυρίων πληθυσμού οι κλίνες εντατικής ήταν 1.150, στην Ιταλία λειτουργούσαν 8,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού και στη Γερμανία 33,7 ανά 100.000 πληθυσμού.

Σε μία προσπάθεια καταγραφής της απόκρισης των συστημάτων Υγείας της Ευρώπης στην πανδημία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας ανέπτυξαν μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τη φιλοξενία σχετικών αναφορών από τις 53 χώρες-μέλη του. Η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια, με τετραμελή ομάδα ερευνητών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαράλαμπος Οικονόμου), το ΕΚΠΑ (Δάφνη Καϊτελίδου, Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου) και το υπουργείο Υγείας (Λίλια-Βενετία Βιλβιρίδη). Οπως αναφέρεται στην ελληνική αναφορά, έως τις 3 Απριλίου, 2.805 κλίνες στο ΕΣΥ ήταν διαθέσιμες για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, (ο σχεδιασμός στα τέλη Μαρτίου αφορούσε 3.307 κλίνες). Στην Αττική είχαν δεσμευθεί έως τις 3 Απριλίου 1.010 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με COVID-19, αριθμός που έως τα μέσα Απριλίου αναμένεται να αυξηθεί σε 1.500.

Εως τα τέλη Μαρτίου το υπουργείο Υγείας είχε αυξήσει τις διαθέσιμες στο ΕΣΥ κλίνες εντατικής θεραπείας από 565 σε 870 (σ.σ. 952 έως χθες, εκ των οποίων περισσότερες από 250 ήταν μόνο για ασθενείς με COVID-19), με «επίταξη» κλινών ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων (τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν περίπου 350 κλίνες εντατικής), αλλά και μετατροπή μονάδων που είχαν τις απαραίτητες υποδομές όπως οι μονάδες αυξημένης φροντίδας. Εντός των επομένων δύο εβδομάδων ο αριθμός των ΜΕΘ μόνο για COVID-19 θα αυξηθεί σε 400 (με ανάπτυξη νέων κλινών και μεταφορά ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό σε κλίνες εντατικής ιδιωτικών νοσοκομείων). Επιπλέον, σχεδιάζεται σε επόμενη φάση –με χρόνο εφαρμογής τις 4-6 εβδομάδες– η αύξηση των κλινών εντατικής μόνο για COVID-19 σε 1.000. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ΜΕΘ σε ειδικά κοντέινερ (οικίσκους) στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, την ανάπτυξη κλινών εντατικής σε χειρουργικές αίθουσες και χώρους αναζωογόνησης και την περαιτέρω αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Πηγή: kathimerini.gr