Κορωνοϊός: Συμφωνία στο Eurogroup – Άμεση «ένεση» ρευστότητας 540 δισ. ευρώ

292

Την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο οποίος προϊσταται του σχήματος των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έκανε λόγο για μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν και τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγες εβδομάδες.

“Θυμόμαστε την κρίση του 2008, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά”, τόνισε.

“Εάν αθροίσουμε όλα τα μέτρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, μιλάμε για τρισεκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε.

Το πακέτο, σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, περιλαμβάνει ένα κοινό ταμείο ασφάλειας – “δίχτυ προστασίας” για την απασχόληση με συνολικούς πόρους 100 δισ. ευρώ, έναν μηχανισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις,  καθώς και πιστωτικές γραμμές συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ως “καταφύγιο” για τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, καθώς εκείνες εκτινάσσουν τις δαπάνες τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους εν μέσω καλπάζουσας ύφεσης λόγω κορονοϊού.

“Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας και σε ένα σχέδιο ανάκαμψης ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθούμε μαζί και δεν θα αποκλίνουμε, όταν η κρίση θα βρίσκεται πίσω μας”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

“Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί προκειμένου να αποφύγουμε τoν κατακερματισμό της Ευρωζώνης”, είπε ακόμη ο κ. Σεντένο.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων επιμέρους χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα, κι έτσι ενεργοποιείται ένα δίχτυ ασφαλείας μέσα από το πρόγραμμα SURE που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν ανάγκη.

Το δίχτυ προστασία για τις επιχειρήσεις προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή “ομπρέλα” στήριξης, κυρίως για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.

Τέλος, το τρίτο δίχτυ για τις χώρες συμφωνήθηκε πως θα περιλαμβάνει μια γραμμή στήριξης ύψους 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα για όλα τα κράτη-μέλη του ESM. Αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη στήριξη του συστήματος υγείας και για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία. Όσα κράτη κάνουν χρήση θα υπόκεινται στους συνήθεις κανόνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, οι υπουργοί των “19” αποφάσισαν επίσης τη σύσταση και ενός νέου, προσωρινού χαρακτήρα ταμείου που θα έχει ρόλο ενίσχυσης της ανάκαμψης και θα αναλάβει δράση υποστήριξης των χειρότερα πληττόμενων χωρών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια καλή συμφωνία και ευχαρίστησε τον Μάριο Σεντένο για την πολύ καλή δουλειά που έκανε.

“Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση”, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως ελήφθησαν μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης, γιατί όπως τόνισε οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σοβαρές.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι τα μέτρα είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους περισσότερο από ότι κάποιες άλλες. Τόνισε, δε, ότι ήταν απαραίτητα ώστε να αποφευχθεί να διευρυνθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ένωσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσθεσε επίσης ότι ο ESM θα αποτελέσε το δίχτυ προστασίας για όλες τις χώρες της ένωσης, προσφέροντας στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Μέσω αυτής θα εξασφαλίσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά μόνο για μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

O επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε εξάλλου πόσο σημαντική ήταν η επίτευξη ομοφωνίας για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η ρευστότητα που το στηρίζει έπρεπε να έχει την εγγύηση όλων των κρατών – μελών.

“Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο έκανε λόγο για μια “καλή συμφωνία” προκειμένου οι χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

“Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19”, τόνισε με tweet της η κ. Καλβίνο.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης”, πρόσθεσε.

Στα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρθηκε με σειρά tweet του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

“Μετά από μακρές και έντονες συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, το Eurogroup έφτασε σε ένα αίσιο αποτλέσμα σήμερα. Προχωρήσαμε σε λογικές συμφωνίες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ολλανδία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κρίση του κορονοϊού.

Θέσαμε στο τραπέζι ένα συνεκτικό πακέτο που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τα υγειονομικά κόστη, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Υπό ορθές συνθήκες, θα βοηθήσει επίσης να ανοικοδομήσουμε τις εθνικές μας οικονομίες μακροπρόθεσμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις για υγειονομικές δαπάνες.  Θα είναι επίσης διαθέσιμος για οικονομική υποστήριξη, αλλά με προϋποθέσεις. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό.

Επιπλέον, συμφωνήσαμε για έξτρα χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υποστήριξη της αγοράς εργασίας μας μέσω του προϋπολιγισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον χρηματοδότηση για υγειονομική βοήθεια μέσω ενός έκτακτου ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο οι χώρες θα συνεισφέρουν κατά το δοκούν.

Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα οικοδομούμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για δυναμικό και λογικά υπεύθυνο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός.

capital.gr

pieria news