Ας μάθουμε από τα λάθη των άλλων

272

Του Ηλία Χρυσικού *

Ο κορωνοϊός άλλαξε άρδην τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και απειλεί να αλλάξει και τον τρόπο ζωής που ξεκινήσαμε να χτίζουμε μετά από τη δεκαετή κρίση.

Ως Έλληνες είχαμε αρχίσει να “χωνεύουμε” τις επιπτώσεις της πολυετούς λιτότητας, είχαμε αρχίσει να ξανακτίζουμε στα συντρίμμια και να βλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Τώρα με τον κορωνοϊό προστίθεται ο φόβος του θανάτου, τουλάχιστον για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και ο φόβος του άγνωστου για όλους. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, πόσο μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ, τι θα γίνουν χιλιάδες οικογένειες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, πώς θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν θα αυξηθεί η ανεργία, αν θα έρθει η λιτότητα ξανά.

Φανταστείτε, τι θα είχε να συμβεί στην κατεστραμμένη οικονομικά Ελλάδα των μνημονίων, αν προστίθονταν μερικές χιλιάδες φέρετρα.

Επειδή λοιπόν η καραντίνα συνεχίζεται και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες… και επειδή κάποιες ισχυρές χώρες, καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα φοβούμενες να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες τους, -με τα γνωστά αποτελέσματα- και σήμερα έχουν τις συνέπειες, θεωρώ ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Ιταλία, που είναι η πρώτη χώρα εκτός Ασίας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Και επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων σε πολλές χώρες ανεβαίνει διαρκώς, όλοι αναρωτιόμαστε τι πήγε λάθος.

Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον εμείς να μάθουμε από τα λάθη των άλλων.

Ας γίνουμε περισσότερο διαλλακτικοί και υπομονετικοί, σε θέματα ζωής και θανάτου.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm Ν. Πιερίας και αρθρογράφος του pierianews.gr