“‘Ωρα μηδέν” για τις δηλώσεις 700.000 πληττόμενων επαγγελματιών για τα 800 ευρώ

391

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην οποία θα μπορούν 700.000 πληττόμενοι από την “κρίση του κορονοϊού” αυταπασχολούμενοι αλλά και οι εργοδότες με έως πέντε άτομα προσωπικό, να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Για να λάβουν, όμως, αυτή την αποζημίωση θα πρέπει κατά το τελευταίο εξάμηνο, να μην έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

Επίσης, σε περίπτωση εταιρειών, την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα λάβει το νομικό πρόσωπο και όχι το καθένα μέλος της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα είναι οι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, δηλαδή οι αυταπασχολούμενοι (πχ μπλοκάκηδες με πάνω από δύο εργοδότες) και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν επιχείρηση (είτε ατομική, είτε εταιρεία) προσωπικό από 1 έως 5 άτομα. Επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό θα δικαιούνται τα 800 ευρώ, είτε είναι εταιρείες (πλην ΑΕ) δηλαδή οι Ομόρρυθμες, οι Ετερρόρυθμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, είτε είναι ατομικές δηλαδή ανήκουν σε ένα και μόνο ιδιοκτήτη.

Μεταξύ των παραπάνω δικαιούχων (είτε είναι αυταπασχολούμενοι, είτε ατομικοί επιχειρηματίες,  εταιρείες με έως 5 άτομα απροσωπικό) δεν συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κλπ.

Για να λάβουν οι αυταπασχολούμενοι και εργοδότες με έως πέντε άτομα προσωπικό (πλην μηχανικών, δικηγόρων κλπ) την αποζημίωση, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται βάσει της λίστας των ΚΑΔ.

Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις για το ΦΠΑ το  τελευταίο εξάμηνο.

Όσοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρούν ταυτόχρονα τους παραπάνω όρους (δηλ. πλήττονται, δεν έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο και απασχολούν έως 5 άτομα στην επιχείρηση τους), θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Στις περιπτώσεις εταιρειών, την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα λάβει το νομικό πρόσωπο. Συνεπώς πχ αν μία εταιρεία έχει 2 μέλη, δεν θα λάβει κάθε ένα μέλος από 800 ευρώ (συνολικά δηλαδή 1600 ευρώ και οι δύο), αλλά η εταιρεία ως “πρόσωπο” μόνο 800 ευρώ. Προφανώς, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και οι αυταπασχολούμενοι θα λάβουν οι ίδιοι τα 800 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα καλύπτει το διάστημα έως 30 Απριλίου, ενώ αρμόδια στελέχη έχει προαναγγείλει για τους παραπάνω δικαιούχους (και όποιους άλλους δικαιούχους) επιπλέον 800 ευρώ για το διάστημα από 1 έως 31 Μαΐου.

Σημειώνεται η αποζήμιωση προς τους παραπάνω ιδιοκτήτες και συνδιοκτήτες επιχειρήσεων με προσωπικό έως πέντε άτομα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την αποζημίωση των 800 ευρώ, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις αυτές, των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλλεί.

Έτσι, πχ σε μία πληττόμενη επιχειρήση με πέντε άτομα, μπορεί ο εργοδότης να προβεί στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας ακόμα και των πέντε εργαζομένων της επιχείρησης του και με αυτόν τον τρόπο να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Μπορεί, όμως, και ο ίδιος ο εργοδότης να αιτηθεί και να λάβει και ο ίδιος την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Επίσης, ο ίδιος επιχειρηματίας μπορεί να επωφεληθεί και από τα άλλα μέτρα στήριξης τα οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Δηλαδή, μπορεί να αναστείλει, για τους εργαζομένους τους οποίους δεν θα θέσει σε αναστολή, τις πληρωμές εισφορών μισθωτών Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο –Οκτώβριο αντίστοιχα.

Μπορεί, επίσης, να αναστείλει τις εισφορές για τη δική του ασφάλιση για το δίμηνο Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και, έπειτα, να τις πληρώσεις σε 4 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Εναλλακτικά, μπορεί να τις πληρώσει στην ώρα τους, κερδίζοντας, εφόσον το επιλέξει, έκπτωση 25%.

capital.gr