Αναχώματα στους δρόμους χωριών της Ισπανίας για τον κορωνοϊό

350

Ορισμένες ισπανικές επαρχίες λαμβάνουν μονομερή μέτρα για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό και από την άφιξη ξένων που μπορεί να μεταφέρουν την ασθένεια.

Σε μια περίπτωση, οι ντόπιοι έκλεισαν τρεις δρόμους που οδηγούσαν στην πόλη με μεγάλα αναχώματα, μια κίνηση που τους επιτρέπει να ελέγχουν εύκολα ποιος εισέρχεται και εξέρχεται, με τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας. Σε ένα άλλο χωριό, χρησιμοποιήθηκαν μπλοκ από μπετόν για παρόμοιους σκοπούς.

Η κεντρική κυβέρνηση προειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους ότι δεν διαθέτουν την εξουσία να υιοθετούν τέτοιου είδους μέτρα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές πραγματοποιούνται σε δήμους που διοικούνται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, συχνά σε μέρη που συνήθως έχουν αρκετό τουρισμό.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι πλέον κοινό φαινόμενο στους δρόμους της Ισπανίας, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου των μεγάλων πόλεων, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τους πολίτες από την καταστρατήγηση των εντολών παραμονής στο σπίτι που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου. Οι αρχές της αστυνομίας έχουν κάνει δεκάδες συλλήψεις και έχουν εκδοθεί πρόστιμα σε χιλιάδες παραβάτες, πολλοί από τους οποίους επιχείρησαν να ταξιδέψουν στη δεύτερη κατοικία τους.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες, οι δήμοι κατά μήκος της ακτής της Βαλένθια, του Αλικάντε, της Μούρθια, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας ανέφεραν μεγάλους όγκους επισκεπτών από περιοχές που ήταν στο επίκεντρο της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από ορισμένους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Στο Setenil de las Bodegas, ένα χωριό 2.700 κατοίκων που είναι αρκετά γραφικό και συνήθως είναι προορισμός για ημερήσιες εκδρομές έχουν στηθεί αναχώματα τα οποία αποκλείουν πλέον τον κεντρικό δρόμο. Η απόφαση λήφθηκε από τον δήμαρχο Ραφαέλ Βάργκας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα εμπόδια διευκολύνουν το έργο της τοπικής αστυνομίας για ελέγχους στο πέρασμα των αυτοκινήτων. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν επίσης από τους κατοίκους να συνεργαστούν κάνοντας αναφορά «περίεργων κινήσεων κυκλοφορίας».

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος δήμος που αναλαμβάνει τέτοιες ενέργειες στην επαρχία της νότιας Ισπανίας όπου πολλοί Ισπανοί έχουν επίσης εξοχικές κατοικίες.

Η Zahara de la Sierra, η οποία κυβερνάται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), υπερηφανεύεται πως δεν έχει κανένα κρούσμα. Οι τοπικές αρχές έχουν κλείσει όλους τους δρόμους εκτός πόλης με αλυσίδες και περιφράξεις. Οι αστυνομικοί σταματούν κάθε όχημα, το οποίο πρέπει να περάσει από μια πύλη για απολύμανση και οι οδηγοί χρειάζονται ειδική άδεια να προχωρήσουν στην πόλη.

Στο μεγαλύτερο Vejer de la Frontera (12.700 κάτοικοι), το οποίο είναι γνωστό για την παραλία του El Palmar, η τοπική κυβέρνηση συνεχίζει να εφευρίσκει νέους τρόπους για να κρατήσει τους επισκέπτες εκτός. Η διοίκηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) έκλεισε όλους τους δρόμους πρόσβασης εκτός από έναν και δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως ενοικιάσεις διακοπών.

Και στη Salobreña, στην επαρχία της Γρανάδας, η δήμαρχος María Eugenia Rufino του PSOE έκλεισε την παραλία πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να σταματήσει πολίτες και εκδρομείς που πηγαίνουν εκεί. Αυτές τις μέρες, όλοι οι δρόμοι στην πόλη εκτός από έναν έχουν κλείσει και οι τοπικές αρχές διεξάγουν ελέγχους σε όποιον περνάει. «Νόμιζα ότι οι άνθρωποι δεν θα το έπαιρναν καλά, αλλά ήταν μάλλον το αντίθετο, όλοι συμφωνούν με αυτό», δήλωσε η Rufino.

«Όλοι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ποια σπίτια είναι κατειλημμένα και ποια είναι άδεια», προσθέτει ο Sotero Martín, δήμαρχος της Cazalla de la Sierra.

Σε μια άλλη μικρή πόλη στην επαρχία Καστεγιόν, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από όλους όσους δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό ωστόσο μαθεύτηκε από την κυβερνητική αντιπροσωπεία στην περιοχή, η οποία προειδοποίησε τους δήμους ότι δεν ήταν “ελεύθεροι να ερμηνεύουν εκ νέου” το διάταγμα της κυβέρνησης.

Η Βόρεια Ισπανία έχει επίσης υιοθετήσει αντίστοιχες πρακτικές. Στην Noja, ένα μικρό χωριό 1.500 κατοίκων στην Καλαμπρία, μπλοκ από σκυρόδεμα εμποδίζουν τα οχήματα να χρησιμοποιούν τρεις από τους τέσσερις δρόμους στην πόλη. Αν και υπήρξε προειδοποίηση από τις αρχές στον δήμαρχο πως δεν έχει δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο, εκείνος απάντησε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη και πως έχει τη στήριξη όλου του χωριού.

Πηγή