Δεν πληρώνουν ενοίκια τον Μάιο οι αλυσίδες εστίασης

400

Αδυναμία καταβολής των ενοικίων για τον μήνα Μάιο σε περίπτωση που συνεχιστεί η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τους –πέραν της δυνατότητας παράδοσης κατ’ οίκον ή παραλαβής προϊόντων από το κατάστημα– δηλώνουν οι αλυσίδες εστίασης. Η προειδοποίηση αυτή, εάν τελικά μετουσιωθεί σε πράξη, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι τα σημεία πώλησης των αλυσίδων –εταιρικά και λειτουργούντα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising)– υπολογίζονται σε περίπου 3.500. Πηγές του κλάδου των ακινήτων δεν κρύβουν ότι ανέμεναν την αντίδραση αυτή από τις αλυσίδες εστίασης, εκτιμώντας ότι εντάσσεται σε μια γενικότερη διαπραγμάτευση για αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων όχι μόνο όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και για την επόμενη ημέρα, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά δυσχερής για πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων οι αλυσίδες εστίασης του ομίλου Vivartia (Goody’s, Everest), αλλά και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως «Γρηγόρης», «Βενέτης», Παγωτά «Δωδώνη» κ.ά. αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί, από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, η καταβολή των οποίων εκτιμούμε ότι θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί». Η ΕΠΟΕΣ ζητεί να ισχύσουν και στην Ελλάδα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περί μηδενικού ενοικίου για καταστήματα και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση. «Για δε την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς, προσδοκούμε τη συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των  μισθωμάτων», υπογραμμίζει η ΕΠΟΕΣ στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η «Βενέτης» έχει ανακοινώσει ήδη από τις 23 Μαρτίου την αναστολή των παραγωγικών μονάδων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά 80%, την αναστολή κατά 100% δύο θυγατρικών της στον χώρο της εστίασης, ενώ ορισμένα από τα καταστήματα του δικτύου της λειτουργούν με μειωμένο ωράριο και προσωπικό ασφαλείας.

Η ΕΠΟΕΣ υποστηρίζει ότι ήδη οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όχι μόνο εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, αλλά τις έχουν υπερβεί, καθώς καταγράφουν πτώση του τζίρου τους κατά 90%, αλλά την ίδια ώρα, καθώς αρκετές από αυτές συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα με τη μορφή του delivery και του take away, δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλλουν εκ του νόμου το 60% του ενοικίου, αλλά πρέπει να το πληρώνουν ολόκληρο και ταυτόχρονα να καταβάλλουν κανονικά τους μισθούς στο προσωπικό. Προσθέτει πάντως ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν συναντήσει θετική ανταπόκριση από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, για να καλύψουν όποιο ποσοστό των μισθωμάτων τους επιτρέπει η εξαιρετικά δύσκολη περίσταση.

Οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους, διά της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), εμφανίζονται θετικοί στο να επεκταθεί το μέτρο της καταβολής του 60% του μισθώματος και στις πληττόμενες επιχειρήσεις και όχι μόνο όσων η λειτουργία έχει ανασταλεί με εντολή της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση όμως τα ενοίκια να παραμείνουν αφορολόγητα από τον φόρο εισοδήματος. Σε επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «καθώς η κλίμακα φορολογίας των περισσοτέρων από τα μισθώματα αυτά είναι 15% και μεσοσταθμικά περί το 20%, αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι η απώλεια του 40% θα επιμεριστεί ταμειακά άμεσα μεν στους ιδιώτες εκμισθωτές και μετά από ένα έτος και πλέον κατά 20% στο Δημόσιο».

Την ίδια ώρα παραμένουν προς διευκρίνιση αρκετά σημεία που αφορούν στις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών σε ό,τι αφορά την καταβολή μειωμένων ενοικίων από επιχειρήσεις και εργαζομένους. Το βασικότερο εξ αυτών είναι εάν στις περιπτώσεις αυτές –που αποτελούν και την πλειονότητα, καθώς το ενοίκιο προκαταβάλλεται– θα συμψηφισθεί με το ενοίκιο του Απριλίου αυτό που έχει καταβληθεί εξ ολοκλήρου τον Μάρτιο, ή θα ισχύσει η μείωση κατά 40% μόνο για το ενοίκιο μηνός Απριλίου.

kathimerini.gr