Πώς γλίτωσε ο Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ από την δημοσκοπική κατρακύλα

239

Το ένστικτο αυτοσυντήρησης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υψηλό σε όλους μεν αλλά τουλάχιστον λειτουργεί στην ηγεσία του.

Από τα γεγονότα στον Έβρο έως και το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας , αποκάλυψαν μια συντριπτική αποδοχή τόσο των πρωθυπουργικών όσο και των κυβερνητικών χειρισμών εν γένει, με τους δημοσκοπικούς δείκτες να καταδεικνύουν πως ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ βαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες, “σπάνε” τα ρεκόρ αποδοχής τους.

Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν μετά τα συμβάντα στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους 3-4 ερωτηθέντες να συμφωνούν με το κλείσιμο των συνόρων και να στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης απέναντι στους αλλόφρονες χειρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, προδήλως  προσέφεραν ικανοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να “αδειάσει” τους “no borders” του ΣΥΡΙΖΑ και να “μαζέψει” τα …λουριά τους.

Το “μήνυμα” έλαβαν γρήγορα χωρίς παρατράγουδα και οι εξ ευωνύμων του κ. Τσίπρα, δικαιωματιστές, διεθνιστές και λοιπές δυνάμεις οπότε μάχη στο εσωτερικό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε να δώσει για να σιγήσουν τα φάλτσα.

Πανδημία και ρεκόρ κυβερνητικής αποδοχής

Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες ( Open και ΣΚΑΙ), κατέδειξαν ακριβώς το ίδιο ( τη συντριπτική αποδοχή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και απέναντι στην πανδημική κρίση).

Αποδοχή των μέτρων ακόμη και στη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη πάρει “στροφή” συναινετική, ακολουθώντας “δόγμα”: Υπεύθυνης αντιπολιτευσης που συνεισφέρει με προτάσεις και ασκεί λελογισμένης έντασης κριτική, διασώζωντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από τον κατήφορο. Η διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσθεώρητη εξάλλου στην σφυγμομέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, καθώς αγγίζει τις 23 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη δημοσκοπική έρευνα έχει χάσει στην πρόθεση ψήφου 3 μονάδες αλλά το 46% των συμμετεχόντων αξιολογεί ως θετική τη στάση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπερ σημαίνει ότι τουλάχιστον η επιλογή της ηγεσίας “βάζουμε πλάτη”, επιβραβεύτηκε από τους ερωτηθέντες, γλιτώνοντας το κόμμα από τα …χερότερα.

“Άδειασμα” στους “θα λογαριαστούμε μετά”

Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, η ηγεσία της Κουμουνδούρου επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, αποφεύγοντας να πολώσει το πολιτικό σκηνικό.

Αυτή ήταν τουλάχιστον η “οδηγία”  του Αλέξη Τσίπρα, παρότι θιασώτες του κόμματός του και διάφοροι “groupies” του, έκαναν παράσιτα στην  γραμμή του προέδρου τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις πρακτικές τους όταν το κόμμα βρισκόταν στο 3%.

Χθες, στην πρώτη κοινοβουλευτική του μονομαχία με  τον πρωθυπουργό, μεσούσης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας “άδειασε” και τους …”θα λογαριαστούμε μετά”. 

Και τούτο, διότι διάλεξε τη μέση και ήπια αντιπολιτευτική οδό, απαντώντας στον πρωθυπουργό που τον κάλεσε να διαλέξει “ποιο είναι το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ” ότι: “Θα κριθούμε όλοι μετά. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση , κόμματα, πρόσωπα” κλπ, στέλνοντας ξεκάθαρο σινιάλο αποστασιοποίησης από όσα στελέχη και θιασώτες του κόμματός του, δίνουν “ραντεβού” για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

capital.gr