Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ευρωομόλογο αλλά μέχρι τότε… δαπανήστε!

200

Σε ήπιους αντιπολιτευτικούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του κοινοβουλευτική “μονομαχία” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή, διαρκούσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε καταρχάς “ιαχές” και υποδαύλιση συνθημάτων περί του “θα λογαριαστούμε μετά” και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι “θα κριθούμε όλοι για τη στάση μας στην πανδημία την επόμενη ημέρα: Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, πρόσωπα, όλοι”.

Με διάθεση απολύτως συναινετική δε απέναντι στον πρωθυπουργό, “αναγνώρισ唨ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ευρωπαικής διεκδίκησης ( μαζί με τους υπόλοιπους οκτώ) για την έκδοση ευρωομολόγου, διαχωρίζοντας ωστόσο απολύτως την θέση του ΣΥΡΙΖΑ από την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής Οικονομίας μεσούσης της πανδημίας.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την έκδοση ευρωομολόγου είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό αλλά τον προέτρεψε: “Μέχρι τότε, δαπανήστε!”.

Και τούτο, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει τώρα η κυβέρνηση να δαπανήσει γενναία ποσά για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, πριν να βάλουν αυτές λουκέτο και χρειαστεί αργότερα “θεραπεία” για την ύφεση.

Στα της Δημόσιας Υγείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα έστω οι 2000 προσλήψεις και να στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σταχυολογώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:  

*Δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιχνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία.

*Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος.
Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται.
Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού μας, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος.  Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια.

*Θα κριθούμε όλοι για όλα, για τη στάση μας: Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα
Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής.

*Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Επικοινώνησα και ενθάρρυνα τον κ. Κικίλια να προχωρήσει στα περιοριστικά μέτρα
Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη.

*Στηρίζουμε όμως δε  σημαίνει ότι σιωπούμε  και ότι δεν ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Δεν είναι λαικισμός να αναδεικνύουμε τα λάθη.
Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες.
Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

*Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα. Είναι πράγματι κρίσιμος ο Απρίλης. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες.

*Αύξηση όσο είναι δυνατόν όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ  με προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών,
Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

*Δεν είπε κανείς ότι είναι κακό ό,τι είναι ιδιωτικό αλλά τώρα όλοι προστρέχουμε στην Δημόσια Υγεία. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην δημόσια Υγεία.

*Φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε όσες θυσίες έχει κάνει ο λαός για να βγούμε από την κρίση, να χαθούν σε λίγους μήνες. Βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η δική σας ειναι να μην αντιμετωπίσουμε εμπροσθοβαρώς τα ζητήματα. Πιστεύω ότι είναι λάθος. Πιστεύω ότι προσιδιάζει στην “ανοσία αγέλης”.
Αν κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών κλείσουν επιχειρήσεις, μετά δεν θα μπορέσουν να ξαναξεκινήσουν.
Αυτό νομίζω ότι είναι  ένα σχέδιο βαθιάς αναδιάρθρωσης με μόνους κερδισμένους αυτούς που κέρδισαν από το 2010 και μετά.

*Έχετε πάρει ευτυχώς τη σωστή πλευρά στην ευρωπαική αντιπαράθεση για το ευρωομόλογο. Αυτό που ζητώ να κάνουμε είναι ό,τι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα. Να αξιοποιήσουμε την κρίση για να ενταχθούμε όλοι μαζί με ιταλία, ισπανία, Γαλλία, πορτογαλία στην διεκδίκηση σε ευρωπαικό πλαίσιο αλλά μέχρι τότε : Δαπανήστε.

capital.gr