Πέτσας: Θέμα 2 ή 3 ημερών τα αυστηρότερα μέτρα στις μετακινήσεις

202

Στα νέα αυστηρότερα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον OPEN.

Οποιοσδήποτε περιορισμός ληφθεί από εδώ και πέρα, είτε χρονικός, είτε όσον αφορά τις μετακινήσεις, δεν θα αφορά αυτούς που είναι ήδη συνεπείς.  “Οι λίγοι που κάνουν κατάχρηση και χρησιμοποιούν το έντυπο ή τα sms για να βγουν έξι φορές την μέρα, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο και να είναι στην ουσία όλη μέρα έξω, αυτοί θα νιώσουν πράγματι σύσφιξη των μέτρων”, είπε ο κ. Πέτσας και εξεδίκευσε:

“Τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να είναι ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα 2ωρο, ένα 3ωρο για μια συγκεκριμένη μετακίνηση. Ένας άλλος περιορισμός μπορεί να είναι να μην βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1 ή 2 φορές την ημέρα για συγκεκριμένες αιτίες”.

Η ανακοίνωση των μέτρων είναι θέμα 2 ή 3 ημερών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Για το Πάσχα, σημείωσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα εάν γίνει κατάχρηση των υφιστάμενων.

Δεν τίθεται θέμα περικοπής των μισθών και των συντάξεων

Στο σχέδιο που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή (για Μάρτιο, Απρίλιο και μέχρι και τον Μάιο αν  χρειαστεί) δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση μισθών ή συντάξεων, τόνισε ο κ. Πέτσας.

“Θα χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα”

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων, ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής:

“Στις 25 Μαρτίου η Ελλάδα είχε ταμειακά διαθέσιμα 36,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι ένας συνδυασμός χρημάτων από το πρώτο μαξιλάρι ασφαλείας που είχε δοθεί στην Ελλάδα όταν ολοκληρώθηκε τυπικά το τρίτο μνημόνιο και χρήματα που τηρούνται στην ΤτΕ και έχουν να κάνουν με repos τα οποία χρησιμοποιούνται από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Άρα υπάρχει ταμειακό απόθεμα μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί”, καθώς τα έσοδα των περίπου 5 δισ. ευρώ το μήνα που προσδοκά το κράτος τους μήνες που ακολουθούν δεν θα έρθουν, γιατί έχουν ανασταλεί οι φορολογικές υποχρεώσεις και έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα.

capital.gr