Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Εισηγούμαστε στην κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από τον κρατικό προϋπολογισμό»

332

Το Επιμελητήριο Πιερίας παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας όλες τις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, παρεμβαίνοντας καθημερινά με μια σειρά προτάσεων με στόχο την βελτίωση κάποιων από τα ήδη λαμβανόμενα μέτρα ελάφρυνσης και την μελλοντική ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλε ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μέσω της οποίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εισηγείται και προτείνει στην κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη του δώρου του Πάσχα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
ΠΡΟΣ:
1. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ.:1. Βουλευτές Πιερίας
2.Κ.Ε.Ε.Ε.
3. Επιμελητήρια Ελλάδας

Θέμα: Καταβολή δώρου Πάσχα στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, από τις ενταγμένες επιχειρήσεις στους καταλόγους των προστατευομένων ΚΑΔ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

το Επιμελητήριο μας χαιρετίζει τις προσπάθειες και τα συνεχώς βελτιούμενα μέτρα της κυβέρνησης, για τη στήριξη της διολισθαίνουσας προς ταχεία ύφεση Ελληνικής Οικονομίας, καθώς και την μέριμνα της για το δώρο Πάσχα, που πρέπει να καταβληθεί από τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Καταρχήν αναγνωρίζουμε ως θετική την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για τη δυνατότητα χρονικής παράτασης της καταβολής του, έως τις 30/6/2020.

Εκφράζουμε όμως σοβαρές ενστάσεις, ως προς το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται να αναλάβουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το από 31-3-2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει το κόστος του δώρου, μόνο για όσες ημέρες οι εργαζόμενοι τελούν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους.

Επομένως, οι πληττόμενες και σε κατάσταση κρίσης ρευστότητας επιχειρήσεις αναλαμβάνουν το βάρος του συνολικού κόστους σε συντριπτικό ποσοστό.

Το γεγονός αυτό ,εν μέσω μιας συνεχώς επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, κρίνεται εξαιρετικά επιβαρυντικό για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ,για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον: Όπως είναι γνωστό ακόμη και στο προ της πανδημικής κρίσης διάστημα, σημαντικότατο ποσοστό της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατευθυνόταν προς την εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων και με κόπο διατηρούσαν τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργήσει.

Άρα η καταβολή του δώρου προς τους εργαζομένους τους βασιζόταν κυρίως στον αυξημένο τζίρο της περιόδου των εορτών.

Σήμερα που η οικονομία μας τελεί σε υποχρεωτική καταστολή, και ο Πασχαλινός τζίρος αναμένεται πενιχρότατος ή και μηδενικός, θεωρείται αδύνατη η ανάληψη από τις επιχειρήσεις του προβλεπόμενου από τη κυβέρνηση σχετικού κόστους.

Δεύτερον: Η δυνατότητα παράτασης της καταβολής του δώρου Πάσχα έως τις 30/6/2020 είναι σίγουρα μια κίνηση της κυβέρνησης προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετή και ο λόγος είναι απλός:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, όσο και αν διαρκέσει η κρίση, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανάκαμψη της αγοράς θα γίνει σταδιακά και θα αργήσει σημαντικά να φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Για τους ανωτέρω λόγους, θεωρούμε επιμελητηριακό μας χρέος να εισηγηθούμε στην κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξέλθουν από την κρίση χωρίς μόνιμες βλάβες ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν θετικά τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Εκτιμώντας ότι θα θεωρηθεί δίκαιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένουμε την ικανοποίησή του.

Με εκτίμηση

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας