Κορονοϊός: Στους 43 ανήλθαν οι νεκροί – 56 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 1.212 στο σύνολο

320

Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς τις τελευταίες ώρες 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανόντων στους 43. Επιπλέον καταγράφηκαν 56 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, που φτάνουν πλέον στα 1.212 στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, 72 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Εξ αυτών 14 είναι γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες, ήτοι το 81%.

Η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 65 έτη, και οι περισσότεροι από το 50% έχουν υποκείμενο νόσημα. Σε ό,τι αφορά τους 43 ασθενείς που έχασαν τη μάχη τον θάνατο, εκ των οποίων 32 άνδρες και 11 γυναίκες, η μέση ηλικία τους ήταν τα 71 έτη. Οι περισσότεροι, άνω του 90% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Τσίδρας, 5 ασθενείς βγήκαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημειώνοντας ότι είναι “ένας αγώνας ημέρα με την ημέρα, ένας αγώνας διαρκείας”.

Εν τω μεταξύ, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 15.961 εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ακόμη ότι

η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα. Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση, θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, επανασυζητήθηκαν στην Επιτροπή, θέματα που αφορούν στην υπαγωγή ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως και σπάνια νοσήματα, σχετικά με τον εργασιακό χώρο, τον κίνδυνο έκθεσης στη νόσο και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Το θέμα αυτό άμεσα θα διευκρινιστεί από μέλη της Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και όσον αφορά στο νοσοκομειακό χώρο, η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ειδικών Επιτροπών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας του Ιδρύματος, θα θεσπίσουν τα αντίστοιχα κριτήρια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Επιτροπή σε ομόφωνη απόφασή της, τονίζει πως η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Πρόσθεσε δε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρόκειται να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μόνο γονέα.  Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν, κάτι που είναι ορατό και σε άλλες χώρες. “Μένουμε στο καλό σενάριο στην πατρίδα μας”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κάνοντας αναφορά και στον Μανόλη Γλέζο που έφυγε σήμερα από τη ζωή, τον οποίο χαρακτήρισε τον “πρώτο ήρωα της Εθνικής Αντίστασης”, έκανε έκκληση “να αντιμετωπίσουμε και εμείς ηρωικά την πάλη με τον αόρατο εχθρό”.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές που κάνουν μαθηματικά μοντέλα λένε ότι παραμένουμε σε κατάσταση βραδείας εξάπλωσης στον πληθυσμό, γεγονός που “δίνει χρόνο να αντιδράσουμε, να βγουν καλύτερα θεραπευτικά σχήματα, να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις”. “Δεν έχει νόημα να πω ότι έχουμε 10.000-15.000 κρούσματα. Έχει νόημα να τηρήσουμε τα περιοριστικά μέτρα λίγες εβδομάδες ακόμη. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το 50% της μετάδοσης γίνεται από ασυμπτωματικους”, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά τη χορήγηση χλωροκίνης στους ασθενείς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει το φάρμακο. Πρόσθετε ακόμη ότι στην Ελλάδα η θνητότητα είναι στο 3% όταν σε άλλες χώρες είναι στο 6%. “Δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια αν αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε έγκαιρα θεραπεία”.

“Νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα τις επόμενες 10 ημέρες. Θέλω να πω ότι έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει επάρκεια στη χώρα μας. “Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι το έχουν πάρει”, δήλωσε.

Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ξεπερνούν τις 738.000, ενώ περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού. Επίσης, ανέφερε ότι περισσότεροι από 156.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 359.000 κρούσματα καθώς και 23.561 θάνατοι. Στην Ιταλία, που είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, οι νεκροί ανέρχονται σε 10.700.

Χαρδαλιάς: Θα ληφθούν και πιο αυστηρά μέτρα εάν δεν τηρηθούν όσα έχουν ληφθεί ήδη

Την λήψη περισσότερων και αυστηρότερων μέτρων, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όσα έχουν ήδη ληφθεί, προανήγγειλε από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, τονίζοντας ότι “είμαστε ακόμη στην αρχή” και ότι πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά και δεν θα πάμε στην εκκλησία”.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων περιορισμού, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, εκ των οποίων 3.109 στην Αττική, στη διάρκεια των οποίων 22 συμπολίτες μας βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας. Πρόσθεσε επίσης ότι 83 συμπολίτες μας παραμένουν σε ξενοδοχείο.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Συνεχίζονται οι πράξεις προσφοράς

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη ότι οι πράξεις προσφοράς αυξάνονται, κάνοντας αναφορά στο υγειονομικό υλικό από καταφθάνει από την Κίνα με πτήση της Aegean και αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Ήδη, το πρωί προσγειώθηκε στο “Ελ. Βενιζέλος” πτήση της Aegean με την οποία έφθασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.

Κορονοϊός: Στους 43 ανήλθαν οι νεκροί - 56 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 1.212 στο σύνολοΠαράλληλα, τόνισε ότι στη μάχη κατά του κορονοϊού ρίχνεται και το Ιατρικό Περιστερίου που διατίθεται στην υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, με 60 κλίνες και 4 χειρουργικές αίθουσες.

Έλεγχος και ιχνηλάτηση επαφών από ΕΟΔΥ στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αποτελούμενο από δύο ιατρούς και δύο νοσηλευτές μετέβη στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους στο πλήρωμα.

Η σημερινή αποστολή του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ιχνηλάτησης επαφών του ασθενούς-μέλους του πληρώματος του πλοίου ο οποίος εξετάσθηκε την Κυριακή 29/03 και βρέθηκε θετικός στη νόσο COVID-19.

Δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία προκειμένου να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου εντός του πλοίου.

Πλοίο ΑΝΕΚ Ελ. Βενιζέλος

capital.gr