Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

354
Μπορεί για αυτό το δύσκολο διάστημα που βιώνουμε να μην μπορούμε- μια και η χώρα βρίσκεται σε lockdown λόγω του κορωνοϊού-να ανεβούμε στο κάστρο Ακροκορίνθου, κοντά στον Ισθμό, και να περπατήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα για να δούμε από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου όμως μπορούμε να περιηγηθούμε ψηφιακά σε πολλές από τις τοποθεσίες των αρχαιολογικών χώρων, σχεδόν να «ψηλαφίσουμε» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα μέσα από την τεχνολογία 3D, να ξεφυλλίσουμε τα ημερολόγια των αρχαιολόγων και να διαβάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τους ναούς, τις κρήνες, τα καταστήματα, τις στοές, τα λουτρά και τα σπουδαία αγάλματα που έφεραν στο φως οι συστηματικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
Η Αμερικανική Σχολή έχει εδώ και καιρό ψηφιοποιήσει τα αρχεία των ανασκαφών- από το 1896 μέχρι και σήμερα-και τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανασκαφικά δελτία (ημερολόγια), φωτογραφίες και σχέδια από τις αρχαιολογικές έρευνες της Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο. Η Σχολή ξεκίνησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896. Οι πρώτοι ανασκαφείς ενδιαφέρθηκαν πρωταρχικά για την αρχαία τοπογραφία της περιοχής και εργάστηκαν επισταμένα προκειμένου να αποκαλύψουν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Μεταξύ των ετών 1925 και 1940 έγινε συνεχής και πιο συστηματική αποκάλυψη του χώρου, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από θέματα τοπογραφίας σε ζητήματα ταξινόμησης και χρονολόγησης. Οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν ευρέως στοιχεία για την ιστορία του πολεοδομικού ιστού, τα κτίρια, τις επιγραφές, τη γλυπτική, την κεραμική και τα μικροαντικείμενα.
Οι μελέτες εκείνης της γενιάς διαμόρφωσαν την σημερινή γενική αντίληψη για την Κόρινθο και έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και υπό τη διεύθυνση του Charles Williams, η επιστημονική προσέγγιση των αρχαιολόγων στην Κόρινθο παρουσίασε μια περίοδο στιβαρής ιδεολογικής και μεθοδολογικής προόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επιστημονικής μεταμόρφωσης, η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στην «ανθρώπινη» παρά στη «μνημειώδη» πλευρά του αρχαίου κόσμου. Οι εργασίες των τελευταίων 35 χρόνων δεν άλλαξαν τη γενική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά μετάλλαξαν την αντίληψή μας για το πολεοδομικό και ιστορικό τοπίο του.
Mπορούμε να «ψηλαφίσουμε» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα μέσα από την τεχνολογία 3D, να ξεφυλλίσουμε τα ημερολόγια των αρχαιολόγων και να διαβάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τους ναούς, τις κρήνες, τα καταστήματα, τις στοές, τα λουτρά και τα σπουδαία αγάλματα που έφεραν στο φως οι συστηματικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
Το αρχείο, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη συνεχή σχεδόν ανασκαφική δραστηριότητα σ’ ένα χρονικό πλαίσιο τριών αιώνων είναι πολύ πλούσιο και η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε σημαντικό τμήμα του. Τα ανασκαφικά ημερολόγια, οι φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που περιέχονται στο αρχείο, δεν δίνουν πληροφορίες μόνο για την ιστορία και αρχαιολογία της Αρχαίας Κορίνθου αλλά, επιπλέον, αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το σύγχρονο χωριό, τους κατοίκους του και τους ανασκαφείς. Οι αρχαιολόγοι κρατώντας ημερολόγια σε ημερήσια βάση άρχισαν να καταγράφουν ευρήματα, μνημεία και ανασκαφές, όπως επίσης και στοιχεία για την καθημερινή τους ζωή στην Ελλάδα. Συχνά στις σελίδες των ημερολογίων καταγράφονται οι σκέψεις τους και σκιαγραφούνται οι προσωπικότητές τους.
Τα νεότερα ημερολόγια είναι πιο «αντικειμενικά» και τυποποιημένα, ωστόσο προσφέρουν εξίσου πολλά στοιχεία στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να τα μελετήσει. Οι φωτογραφίες, ανάμεσα στις οποίες πλήθος γυάλινων αρνητικών, αποτυπώνουν ανασκαφικές τομές, αρχαία μνημεία και περίτεχνα αντικείμενα, και φωτίζουν επίσης πτυχές της ζωής των εργατών και το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου. Η συλλογή των σχεδίων περιέχει χάρτες, αποτυπώσεις μνημείων και ανασκαφικών στοιχείων, ενώ ρίχνει φως στην αρχαία τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά στοιχεία των κτιρίων. Σημειωτέων ότι έχει γίνει σάρωση και ψηφιακή καταλογογράφηση διακοσίων πενήντα χιλιάδων αντικειμένων! Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, πλάι στον Ναό του Απόλλωνα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται και το ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου που αφηγείται ιστορίες για τη ζωή, τους μύθους και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Κορινθίων. Εξαιρετικά έργα τέχνης, νομίσματα, παιδικά παιχνίδια, όπλα, λατρευτικά αντικείμενα και δύο μοναδικά αγάλματα Κούρων.
Πηγή