Τους 28 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, 74 νέα κρούσματα -συνολικά 966

286

Ακόμη 2 άτομα προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό των νεκρών από κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 28.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων στους 966.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, 66 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ 65 είναι διασωληνωμένα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη.

“Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη”, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. “Η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλυτώνει τη χώρα μας από απίστευτη επιβάρυνση των νοσοκομείων και από θανάτους”, δήλωσε.

Στις μικρές νίκες: “Ήδη 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί”.

Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημαίας, ανέφερε ξεχωριστά ο κ. Τσιόδρας. “Δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακα που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο”.

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα κρούσματα

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 500.000 κρούσματα και περισσότεροι από 22.000 θανάτοι αλλά και 119.000 περιπτώσεις που ενώ μολύνθηκαν, ανέρρωσαν.

Οι ΗΠΑ έχουν πλεόν τα περισσότερα κρούσματα με 82.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Για τη σημασία των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι από μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε πως εάν δεν εφαρμόζαμε μέτρα θα είχαμε σαράντα εκατομμύρια θανάτους. Με ημίμετρα θα σωζονταν οκτώ εκατομμύρια ζωές.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες, επανέλαβε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Σημείωσε ότι χθες παραδόθηκε υγειονομικό υλικό 11 τόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και περιλαμβάνει μεταξύ αλλών, ειδικές φόρμες και ειδικά γάντια.

Για το μέτρο του περιορισμού κινήσεων, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων έφερε περισσότερα πρόστιμα. Και κάλεσε όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος, να συμμορφωθούν.

capital.gr