Σύνοδος Κορυφής: Τι συζήτησαν οι ηγέτες -Ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα

255

Τις πέντε συγκεκριμένες προτεραιότητες πάνω στις οποίες αποφάσισαν να εργαστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, κάνοντας λόγο για μια “πολύ έντονη, υψηλής ποιότητας συζήτηση”.

“Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής”, αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αναλυτικά, οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

1) Περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι χώρες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα και να συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν για τα σύνορα -εσωτερικά και εξωτερικά. Οι ηγέτες διαπίστωσαν ότι έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την απρόσκοπτη ροή αγαθών που είναι πολύ σημαντική για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις και για να προστατευτεί η ενιαία αγορά.

2) Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. Οι ηγέτες καλούν την Κομισιόν να συνεχίσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να διασφαλιστεί έκτακτη και επαρκής πρόβλεψη ιατρικού εξοπλισμού σε όλη την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό και να παράσχουν στην Κομισιόν έγκαιρα και αξιόπιστα δεδομένα.

3) Θα συνεχιστεί η έρευνα για  να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό εμβόλιο κατά του ιού. Η προσπάθεια θα γίνει και σε διεθνές επίπεδο, όπως δεσμεύτηκαν και οι χώρες της G20 και της G7 στα ανακοινωθέντα τους.

4) Αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων. Τα κράτη μέλη έχουν κινητοποιήσει πόρους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού. Θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία της ΕΕ για να υποστηριχθούν οι ενέργειες τους στον απαιτούμενο βαθμό.

Τα κράτη-μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Ενεργοποιήθηκε στην κατεύθυνση αυτή η ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι ηγέτες στηρίζουν την αποφασιστική δράση που έλαβε η ΕΚΤ για να εξασφαλίσει διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η πρόταση της Κομισιόν για επενδυτική πρωτοβουλία θα παράσχει 37 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Συνοχής, τα κεφάλαια θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες περιπτώσης απειλής της δημόσιας υγείας όπως η τρέχουσα.

Το Συμβούλιο καλεί το Eurogroup να παρουσιάσει πρότασεις σε διάστημα δύο εβδομάδων που θα λαμβάνουν υπόψιν την πρωτοφανή φύση του σοκ από τον κορονοϊό. Παράλληλα, επιδοκιμάζει τη συνεισφορά της ΕΤΕπ στην κινητοποίηση πόρων για εγγυήσεις τραπεζών και επενδύσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Καλωσορίζει επίσης τις οδηγίες της Κομισιόν για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων προκειμένου να προστατευτούν τα στρατηγικά assets και η τεχνολογία από ξένες επενδύσεις.

5) Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για τον επιτυχημένο επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει από το Eurogroup να συνεχίσει την ενταντική δουλειά για να διατυπώσει πρότασεις ώστε να διασφαλιστεί πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση και οι επιπτώσεις της στην σταθερότητα της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και πως η ΕΤΕπ και άλλοι θα στρώσουν το δρόμο για έξοδο από την κρίση, κινητοποιώντας όλους τους δυνατούς πόρους.

Ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν  των Ευρωπαίων ηγετών τονίζει: “Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.

capital.gr