Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η δυνατότητα μερικής απασχόλησης εργαζομένων για 6 μήνες

432

Τι εκπτώσεις και διευκολύνσεις παρέχουν τα νέα μέτρα για μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ένα μέτρο πρωτοφανές στα εργασιακά χρονικά είναι η ενθάρρυνση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης για τους επόμενους 6 μήνες, μέτρο που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση έως και 50% του εισοδήματος των εργαζομένων.

Η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζόμενων έως δύο εβδομάδες το μήνα προβλέπεται στην πρόσφατη ΠΝΠ στο πλαίσιο της οργάνωσης του χρόνου εργασίας σε βάρδιες προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Το μέτρο είναι οριζόντιο, δηλαδή  θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που πλήττονται.

Ουσιαστικά παρέχεται ως εναλλακτική ασπίδα άμυνας  σε επιχειρήσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στους ΚΑΔ ( πχ ζαχαροπλαστεία) προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται μπορούν να εφαρμόσουν συνδυαστικά  την  εκ περιτροπής εργασία με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο πρέπει να δοθεί έμφαση στο χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Αναστολή των συμβάσεων προβλέπεται έως το τέλος Απριλίου ( και βλέπουμε) ενώ η μερική απασχόληση μπορεί να εφαρμοστεί για 6 μήνες που σημαίνει ότι το κράτος προεξοφλεί ότι οι αναταράξεις στην αγορά εργασίας δια διαρκέσουν μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΠΝΠ, για τους επόμενους 6 μήνες ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

•        Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

•        Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

•        Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αυτό το μέτρο μαζί με τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης αποτελούν ευέλικτα εργαλεία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας το μέτρο η πρώην υπουργός Εφη Αχτσιόγλου σημειώνει “Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.

Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

 Εκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιβραβεύει όσους  πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας να κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών. Για τους υπόλοιπους πληγέντες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στην ώρα τους αναστέλλονται οι υποχρεώσεις πληρωμής ενώ παγώνουν έως το τέλος Μαΐου οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τα ταμεία.

Ειδικότερα:  Η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών εισφορών  Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνεται  έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Η προθεσμία καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται για τρεις μήνες. Δηλαδή «παγώνουν» οι ρυθμίσεις προς τα Ταμεία με προοπτική να ξεπαγώσουν από 1η Ιουνίου.

Αν οι επιχειρήσεις και οι  εργαζόμενοι δεν αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα περί της αναστολής πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων και καταβάλλουν το φόρο την προβλεπόμενη ημερομηνία ,θα έχουν έκπτωση φόρου 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών . Η έκπτωση δεν ισχύει για το ΦΠΑ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ειδική δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει και θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (κλάδοι που πλήττονται από την επέλαση του κοροωνοιύ). Ειδικότερα προβλέπεται πως και οι εν λόγω επαγγελματίες και εργοδότες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Για τους εργαζόμενους τους ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ επειδή πλήττονται (δικαιούνται τα 800 ευρώ εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους, διαφορετικά πληρώνονται από τον εργοδότη).

Αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες: Μέτρα προβλέπονται και σε ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), όπως  πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών ισχύει αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων, αλλά και το κίνητρο της μείωσης κατά 25% των τρεχουσών εισφορών εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής. Διευκρινίζεται ότι  όσοι από τους αυτοαπασχολούμενους έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών ( δικηγόροι) θα λάβουν κανονικά και το επίδομα των 800 ευρώ.

Συνοψίζοντας,  δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Μέτρα για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας: Λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα, αναστέλλονται οι υποχρεώσεις τους στην εφορία η τις πληρώνουν εμπρόθεσμα με έκπτωση 25%, αναστέλλονται οι πληρωμές των δόσεων των δανείων, καλύπτονται από το κράτος οι εισφορές τους  ενώ μπορούν να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος αν πρόκειται για α’ κατοικία. Επιπλέον δικαιούνται το δώρο του Πάσχα στο ακέραιο. Για τις πληγείσες επιχειρήσεις η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

Μέτρα για τους ανέργους: Παρατείνεται η καταβολή τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Δικαιούνται επίσης αποζημίωση ύψους 800 ευρώ  αν αποχώρησαν οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις : Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:

-Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

-Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

-Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

-Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

-Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

-Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.

-Δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

-Συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

-Συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

protothema.gr