Μπορεί o κοροναϊός να εξαπλωθεί μέσω των τροφίμων; Τι πρέπει να ξέρετε για να παραμείνετε ασφαλείς!

245

Καθώς η απάντηση στον ιό αλλάζει από μέρα σε μέρα, το Κέντρο Ελέγχου λοιμώξεων (CDC) έχει δώσει χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες τα άτομα μπορούν να ακολουθήσουν για να βοηθήσουν σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την καμπύλη του κοροναϊού. Το CDC επίσης παρέχει συνεχώς ενημερώσεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωναϊού, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των τρόπων με τους οποίους δεν μεταδίδεται. Ο κοροναϊός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνευστικού, όπως από το βήχα ή το φτάρνισμα.

Αλλά όταν πρόκειται για φαγητό: Σύμφωνα με την επίσημη καθοδήγηση του CDC για το κοροναϊό, “Σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του COVID-19 που σχετίζεται με τα τρόφιμα”. Ενώ ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει για μια χρονική περίοδο σε διαφορετικές επιφάνειες, υπάρχει “κακή επιβίωση” όταν πρόκειται για τρόφιμα και συσκευασία. Σύμφωνα με το CDC, υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος ο νέος κοροναϊός να εξαπλωθεί από ένα προϊόν ή μια συσκευασία που μεταφέρεται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε ρυθμιζόμενες θερμοκρασίες.

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια σας. Ο Vincent Racaniello, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Higgins στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, λέει στην Elite Daily ότι η εξάπλωση του κοροναϊού μέσω των τροφίμων δεν έχει “κατανοηθεί μέχρι στιγμής, αλλά δεν είναι αδύνατο”. Το Racaniello δηλώνει ότι κάθε πιθανός ιός που μεταδίδεται από τον χειριστή τροφίμων στο προετοιμασμένο φαγητό “πρέπει να αδρανοποιηθεί” όταν μαγειρευτεί.

Όσο για τον κοροναϊό που επιβιώνει σε άλλες επιφάνειες, ο Racaniello προτείνει την προσοχή κατά την παραλαβή ή την παραλαβή των τροφίμων, καθώς ακόμα και αν το τρόφιμο δεν έχει μολυνθεί, το κουτί συσκευασίας θα μπορούσε να είναι. Ο Racaniello λέει ότι μια καλή πρακτική όταν παίρνετε παραγγελίες τροφίμων είναι να τοποθετήσετε το φαγητό σε μια καθαρή πλάκα, να πετάξετε γρήγορα τα δοχεία-συσκευασίες και στη συνέχεια να πλύνετε τα χέρια σας. Ακόμη και αν δεν πρόκειται να φάτε το φαγητό αμέσως, σας προτείνει να το μεταφέρετε σε ένα καθαρό δοχείο και να πατάξετε αμέσως την εξωτερική συσκευασία.

Οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων δεν αποτελούν εξαίρεση, όπως επισημαίνει ο καθ. Racaniello, “όλα όσα αγγίζετε είναι ενδεχομένως μολυσμένα”. Αφού φέρετε τα είδη παντοπωλείου στο σπιτι σας, σιγουρευτείτε ότι πλένετε τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και διατηρείτε την αίσθηση της “αυξημένης προσοχής” όταν πρόκειται, για το τι αγγίζετε και τι βάζετε στο στόμα σας.

Ο Dr. Vincent Racaniello, είναι καθηγητής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, των ΗΠΑ