Κορονοϊός: Στους 20 οι νεκροί – 48 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 743 στο σύνολο

292

Στους 20 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ενώ κατεγράφησαν και 48 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων στην Ελλάδα στους 743.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, 134 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 45 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με το 60% αυτών να είναι άνδρες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, οι περισσότεροι επίσης άνδρες και με υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς στη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη.

Επίσης, 32 άτομα τα οποία ασθένησαν έχουν λάβει μέχρι στιγμής εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι οι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογία, προσθέτοντας ότι εμφανίζονται περιπτώσεις ανοσμίας, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα.

Όπως εξήγησε, “όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία”.

Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ξεπερνούν τις 396.000, σε 197 χώρες, ενώ περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, πλέον δεν λείπει καμία χώρα του πλανήτη από τον παγκόσμιο χάρτη εξάπλωσης της πανδημίας. Επίσης, ανέφερε ότι περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Χαρδαλιάς: Από αύριο τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που πήρε τον λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας, 1,3 εκατ. SMS διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Προανήγγειλε ωστόσο ότι από αύριο τα μέτρα περιορισμού θα αυστηροποιηθούν, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αλλάζει το ωράριο των σουπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, τα οποία πλέον θα είναι κλειστά τις Κυριακές, ενώ τις καθημερινές θα λειτουργούν με ωράριο 07.00-21.00 και το Σάββατο 07.00-20.00.

Πρόσθεσε επίσης ότι όσο πιο πολύ τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας, ενώ υπεραμύνθηκε την απόφασης για την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που γύρισαν από την Ισπανία και μπήκαν σε απομόνωση, σημείωσε ότι ήταν μια υγειονομική βόμβα. Τα περισσότερα κρούσματα, όπως είπε, ήταν από τη Βόρεια Ισπανία, ενώ 21 από τους 263 επιβάτες ήταν θετικοί. Τόνισε δε ότι όταν ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για όσους κάθονταν δίπλα στα κρούσματα.

Ενισχύεται το σύστημα υγείας

Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας ενισχύονται. Όπως ανέφερε, πλέον το ΕΣΥ διαθέτει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διατεθεί και άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης έχουν προστεθεί στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, με βάση τις ανάγκες. Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο “ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ” με 60 κλίνες, το “ΝΙΜΤΣ”, πτέρυγες στο “ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ” με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο “ΑΤΤΙΚΑ” στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

capital.gr