Κορωνοϊός: Ο αθλητισμός παραμένει στον… πάγο

340

Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να απλώνει βαριά τη σκιά του και στον αθλητισμό – Η UEFA επικύρωσε χθες τις αναβολές των τελικών Champions & Europa League – Κρίσιμες ώρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Στην Ισπανία ανακοίνωσαν απ αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος ενώ στην Ελλάδα διεκόπη οριστικά το πρωτάθλημα μπάσκετ

Η μια μετά την άλλη οι χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού προχωρούν σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Η για δεύτερη συνεχόμεμη ημέρα μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων στην Ιταλία ήταν ίσως το καλύτερο νέο των τελευταίων ημερών, αλλά όχι ικανό για να επαναφέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα μας και σε καμία περίπτωση να δώει σιγουριά για την επόμενη μέρα.

Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα κι από τις κινήσεις των περισσότερων αθλητικών οργανισμών που προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ετοιμάσουν το plan b (c, d).

Η UEFA από την περασμένη Τρίτη είχε δώσει το στίγμα της ανακοινώνοντας την αναβολή του Euro και την προσπάθεια της για να ολοκληρωθούν τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και τα εθνικά πρωταθλήματα.

Χθες φρόντισε με έναν έμμεσο τρόπο να υπενθυμίσει σε όλους ότι η σεζόν δε θα τελειώσει όπως έπρεπε καθώς ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο τελικός του Europa League (27/5 στο Γκντάνσκ της Πολωνίας) και του Champions League (30/5 στην Κωνσταντινούπολη), αναβάλλονται χωρίς όμως καμία ενημέρωση για το αν θα διεξαχθούν και κυρίως το πότε.

«Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμη για τον εκ νέου προγραμματισμό των αγώνων. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωσε», ανέφερε το λακωνικό «τιτίβισμα» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η οποία πάντως εξακολουθεί να δείχνει καλύτερα αντανακλαστικά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ΔΟΕ αν και μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν ήθελε να ακούσει το ενδεχόμενο αναβολής των αγώνων, πλέον παραδέχεται επισήμως ότι συζητά εναλλακτικά σενάρια, ωστόσο είναι πραγματικά αστεία η προσπάθεια του προέδρου της Τόμας Μπαχ να μεταφέρει τους Αγώνες από τα τέλη Ιουλίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι αντιδράσεις πάντως μεγαλώνουν και η μία μετά την άλλη οι εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανακοινώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Τόκιο και πλέον απομένει να μάθουμε την οριστική απόφαση των… «Αθάνατων» του Ολυμπιακού Κινήματος.

Επιστρέφοντας στα του ποδοσφαίρου, η Ισπανία, που μετά την Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει χτυπηθεί περισσότερο, δεν θα έχει καμία ποδοσφαιρική δραστηριότητα έως τα τέλη Απριλίου.

Λίγκα και Ομοσπονδία που είχαν αναβάλλει προσωρινά τα πρωταθλήματα χθες με κοινή ανακοίνωση ενημέρωσαν για την επ’ αόριστον αναβολή τους με την υποσημείωση ότι «θα συζητήσουμε εκ νέου όταν οι αρχές της χώρας κρίνουν ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες».

Κι όσο η Ισπανία (τρεις ομάδες στο Champions League, δύο στο Europa) και η Ιταλία (από δύο σε κάθε διοργάνωση) παραμένουν σ’ αυτήν την κατάσταση ενώ κι η Αγγλία πλέον είναι σε κόκκινο συναγερμό καταλαβαίνει κανείς ότι κι η UEFA δεν μπορεί να κάνει κανέναν προγραμματισμό για το φινάλε των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Χθες πάντως είχαμε την οριστική αναβολή της φετινής Basket League, μια απόφαση που δεν… στεναχώρησε σχεδόν κανέναν, αφού πλέον ελάχιστοι ασχολούνται με το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι αθλητές, καθώς η αναστολή προφανώς θα δημιουργήσει ζητήματα στην τήρηση των όρων των συμβολαίων τους (όπου δεν αναφέρεται πουθενά το τι ισχύει για αναστολή πρωταθλήματος για λόγους ανωτέρας βίας).

Αντιθέτως η ελληνική λίγκα του βόλεϊ αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις 30 Απριλίου, παρόλο που είναι ένα πρωτάθλημα με μηδέν χορηγούς (τόσο συνολικά όσο και ξεχωριστά ο κάθε σύλλογος με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Για να κλείσουμε πάντως αυτήν την αθλητική ανασκόπηση της χθεσινής ημέρας με μια ευχάριστη είδηση να υπενθυμίσουμε τις ευγενικές χειρονομίες του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού που ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηρακλή ανακοίνωσαν ότι παραχωρούν στην Πολιτεία τα κλειστά τους γυμναστήρια για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους στη μάχη της καταπολέμησης του ιού.

protothema.gr