Ελεύθεροι πολιορκημένοι;

55

Του Ηλία Χρυσικού*

Αύριο γιορτάζουμε την εθνική παλιγγενεσία και τη σύστασή μας σε ανεξάρτητο έθνος – κράτος. Και το νεοελληνικό κράτος, παρόλο που πέρασε από χίλια κύματα και πολλές φορές “διά πυρός και σιδήρου”, άντεξε και φθάσαμε ως το σήμερα.

Η διαδρομή του, -από τις απαρχές του μέχρι σήμερα-, ήταν γεμάτη από σκληρές ιστορικές εμπειρίες, πτωχεύσεις, πολέμους, εθνικούς διχασμούς, εμφύλιες συρράξεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα. Και όμως η πολιτικά οργανωμένη ελληνική κοινωνία άντεξε και αντέχει… Μπορεί ακόμα τα τραύματα του ιστορικού παρελθόντος, να μην έχουν επουλωθεί -πλήρως- και να είναι ευδιάκριτα.

Το νεοελληνικό κράτος όμως επιβίωσε και φθάνουμε να ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε για ακόμα μια φορά την 25η Μαρτίου. Οι πληγές του νεοελληνικού κράτους και κατά συνέπεια της ελληνικής κοινωνίας, είναι ακόμα ανοιχτές και τις συνέπειες τις βιώνουμε ακόμα με έντονο τρόπο.

Για αυτό δυστυχώς ακόμα γινόμαστε μάρτυρες στην καθημερινότητα μας, συμπεριφορών και πράξεων, που δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. Με άλλα λόγια παρατηρείται ένας υφέρπων και ασυναίσθητος πολλές φορές, κοινωνικός φασισμός. Για αυτό, έστω και τώρα εν έτει 2020 θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε σταδιακά να αναμορφώσουμε την πολιτική μας κοινωνία, -κράτος και κοινωνία δηλαδή μαζί-, έχοντας ως απώτερο στόχο την κοινωνική “χειραφέτηση”.

Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, και ως ελεύθεροι πολιορκημένοι, -όπως συχνά συμβαίνει να ήμαστε κι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες-, εάν διατηρήσουμε τον εθνικό μας χαρακτήρα, τις παραδοσιακές αρετές και πιστοί στις εθνικές μας ρίζες, θα ανταποκριθούμε στις εντολές της ιστορίας μας.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι θα επιβιώσουμε μόνο, αν είμαστε πάντοτε ενωμένοι και πρόθυμοι για τα πάντα, με οδηγό σύμβολο και λάβαρο την φλόγα από τις καρδιές των Αγωνιστών, για τον διακαή πόθο για την ελεύθερη ζωή, την πίστη τους και την αυτοθυσίας τους για την Πατρίδα ΜΑΣ.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ 92,2 fm Ενημέρωση Ν.Πιερίας και αρθρογράφος του pierianews.gr

pieria news