Απόστολος Δημ. Δόκος: Μην αφήσουμε τον κορονοϊο και την νοοτροπία μας να μας αφανίσει

508

Άρθρο του Δικηγόρου Λάρισας Απόστολου Δημ. Δόκου.

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και γενικότερα ο πλανήτης,είναι δραματική. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινώς από την Ελληνική κυβέρνηση προστέθηκε και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.Δεν θα εστιάσω στο αν έπραξε ορθώς η κυβέρνηση(αν και οφείλω να αναφέρω,ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη τα αντανακλαστικά της ήταν άμεσα)αλλά σε αυτά που οφείλουμε να πράξουμε.Έτσι λοιπόν καλώς ή κακώς,είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.Στο σημείο αυτό λοιπόν να σημειώσω(γιατί υπάρχει μια παρερμηνεία) ότι εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες,οι αρμόδιες αρχές δύνανται να επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ποινικής κύρωσης που αναφέρω παραπάνω,είναι η παραβίαση του άρθρου 285 Π. Κ. η οποία μπορεί να επιφέρει βαρύτατες ποινές.

Συγκεκριμένα λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο 285 Π. Κ. σχετικά με την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών:
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν την σοβαρότητα της κατάστασης(καθώς και των προαναφερόμενων ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ),καλό θα ήταν να συνετιστούμε με τα νέα μέτρα.Επιβάλλεται για το καλό όλων μας.Επιβάλλεται όπως είπε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το καλό των πατεράδων – μανάδων μας και των γιαγιάδων-παππούδων μας.Το δάκρυ του άλλωστε συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.

Επιπροσθέτως ορμώμενος από τον φονικό ιό που μαστίζει όλο τον πλανήτη θα ήθελα να αναφερθώ και στους<<αφανείς>>ήρωες που<<παλεύουν>>καθημερινώς βάζοντας τον εαυτό τους σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ για όλους εμάς.

Έτσι λοιπόν:

Μέχρι τώρα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το επάγγελμα του γιατρού ήταν μία και μοναδική.Ο γιατρός<< τα παίρνει>>.Οι γιατροί παίρνουν φακελάκια.Οι γιατροί δεν έχουν καμία ανάγκη.Οι γιατροί<<βγάζουν παρά με ουρά>>.Ξαφνικά τώρα βγαίνουμε όλοι στα μπαλκόνια και τους χειροκροτάμε.Τώρα τους θεωρούμε ήρωες(ενώ πραγματικά ήταν).

Μέχρι τώρα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τους νοσηλευτές-τραυματιοφορείς ήταν μία και μοναδική.Τι ανάγκη έχουν αυτοί;Δεν κάνουν τίποτα, απλώς μεταφέρουν κάποια κρεβάτια,είναι στο δημόσιο,περιποιούνται κάποιους ασθενείς και λαμβάνουν,χωρίς να κάνουν τίποτα το ιδιαίτερο,τον μισθό τους.Ξαφνικά τώρα βγαίνουμε όλοι στα μπαλκόνια και τους χειροκροτάμε.Τώρα τους θεωρούμε ήρωες(ενώ πραγματικά ήταν).

Μέχρι τώρα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τους επαγγελματίες οδηγούς Διεθνών και Εθνικών Μεταφορών ήταν μία και μοναδική.Είναι αλήτες, βρίζουν, δεν έχουν παιδεία ,είναι άξεστοι,είναι αμόρφωτοι,ομιλούν με πεζοδρομιακούς χαρακτηρισμούς.Τώρα ξαφνικά τους περιμένουμε πως και πως να εφοδιάσουν τα supermarket (και όχι μόνο)έτσι ώστε να μπορούμε εμείς να προμηθευόμαστε τρόφιμα,είδη πρώτης ανάγκης και πολλά άλλα.Για αυτούς δεν βγήκαμε βέβαια στα μπαλκόνια.Τώρα ξαφνικά τους θεωρούμε ήρωες (ενώ πραγματικά ήταν).

Εν κατακλείδι,ας αποτελέσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία βιώνουμε,το εναρκτήριο λάκτισμα έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι και να μην κατακρίνουμε ανερυθρίαστα τον καθένα.
Και να θυμόμαστε μια φράση.
ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ……….

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε να προβάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας…….

Υ. Γ. (1)
Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω θέσεις συμπολιτών μας που υποστηρίζουν ότι η συνωμοσιολογία καλά κρατεί,ότι είμαστε <<πρόβατα>>,ότι είμαστε άθρησκοι επειδή προτιμήσαμε να μην συνωστιζόμαστε στις εκκλησίες,ότι κάτι μας κρύβουν και πολλά άλλα.ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην Δημοκρατία είναι δεκτές όλες οι απόψεις.Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα η ελευθερία του λόγου. Συνταγματικό όμως δικαίωμα είναι και να μην ασπαζόμαστε τις συγκεκριμένες απόψεις.Ευτυχώς όμως για το Έθνος μας είναι πολύ λίγοι οι ανεγκέφαλοι.Οπότε μην ανησυχείτε,δεν κινδυνεύουμε.

Υ. Γ. (2)

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ!

Απόστολος Δημ. Δόκος
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ (Πτυχιούχος Νομικής Α. Π. Θ.)
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ (Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών (Α. Π. Θ.)