Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά : Μένουμε σπίτι .. ας διαδώσουμε τα μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια

389

Αγαπητοί Φίλοι,

Είμαι η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά (Vassiliki Danelli), η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Κάποιοι με γνωρίζετε, κάποιοι όχι, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό. Σημασία έχει να γνωρίζετε ή να γνωρίσετε το έργο του Ινστιτούτου που ιδρύθηκε 15 χρόνια πριν, με αφορμή τον άδικο θάνατο του γιου μου Πάνου, με όραμα «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα». Και ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει σήμερα που #Μένουμε_σπίτι, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο για το τι κάναμε, τι δεν κάναμε και τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε όταν βγούμε ξανά έξω στο δρόμο.

Απευθύνομαι προσωπικά στον καθένα από εσάς, σε αυτήν την τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, γιατί σήμερα πρέπει να δείξουμε πόσο υπεύθυνοι πολίτες είμαστε. Όλοι μας. Μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι. Θα μου πείτε, έπρεπε να έρθει ο νέος κορωνοϊός για να το καταλάβουμε αυτό; Όχι, σίγουρα όχι. Άλλωστε, όλοι εμείς στο Ι.Ο.ΑΣ. χρόνια τώρα μιλάμε για υπεύθυνη συμπεριφορά ως οδηγοί, ως συνεπιβάτες, ως πεζοί, ως ποδηλάτες, ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως Πολιτεία. Για τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ όχι λόγω αστυνόμευσης και προστίμων αλλά λόγω της ατομικής μας ευθύνης ώστε να μη θρηνούμε ζωές. Για προστασία των ευάλωτων ομάδων, των ηλικιωμένων, των μικρών παιδιών, των ΑΜΕΑ. Πόσες φορές είπαμε «κρατάμε τις αποστάσεις» ανάμεσα στα οχήματα, πόσο αληθινά –ή και προφητικά- είναι αυτά τα λόγια σήμερα που προληπτικά κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας για να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας.

Παρόλο που σήμερα #Μένουμε_σπίτι, όταν πρέπει να βγούμε στο δρόμο, μοιάζει σαν να μην έχουμε καταλάβει τίποτε. Υπερβολική ταχύτητα, το πρώτο που παρατηρήσαμε. Επιθετική οδήγηση και συμπεριφορά. Κορναρίσματα χωρίς λόγο. Το κινητό στο χέρι και στο άλλο το τιμόνι. Πεζοί που περνούν απέναντι από οποιοδήποτε σημείο του δρόμου, χωρίς καν να προσέχουν. Σαν ο δρόμος να είναι όλος δικός μας. Οι άδειοι δρόμοι κρύβουν όμως παγίδες. Δείτε αυτό σε συνδυασμό με το ότι περιορίσαμε τουλάχιστον κατά 50% τις μετακινήσεις μας με τα ΜΜΜ που από πλευράς Οδικής Ασφάλειας είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μετακίνησης. Ναι, το ξέρω, είμαστε όλοι ψυχολογικά πιεσμένοι, αυτό που περνάμε δεν είναι λίγο. Τον ιό όμως θα καταφέρουμε να τον αποδυναμώσουμε και στο τέλος να τον νικήσουμε. Τα τροχαία όμως δυστυχήματα;

Πολύ φοβάμαι ότι όταν βγούμε πάλι όλοι μαζί στους δρόμους, θα είμαστε χειρότεροι από πριν. Γιατί θα είμαστε ακόμη περισσότερο αγχωμένοι λόγω των οικονομικών δυσχερειών που σίγουρα θα προκύψουν και των δυσμενών επιπτώσεων σε όλους τους τομείς. Είναι όμως κρίμα, πραγματικά κρίμα, να γλυτώσουμε από τον COVID-19 και να χάσουμε ζωές στο δρόμο. Η λύση είναι μία: συνεχής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και συνειδητοποίηση της ατομικής μας ευθύνης. Για το καλό όλων μας. Γιατί η ασφάλεια στο δρόμο μας αφορά όλους, και ΠΡΕΠΕΙ να μας αφορά όλους. Γιατί δύο άνθρωποι χάνονται στους δρόμους της Ελλάδας κάθε μέρα, και πολλαπλάσιοι τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία συμβάντα. Γιατί τα τροχαία δυστυχήματα είναι η 1η αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5-29. Γιατί τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα είναι υπερπολλαπλάσια από τον τραγικό απολογισμό του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Στα δικά μας τώρα. Οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές μας δράσεις σε παιδιά και νέους στη διάρκεια της 13ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που τώρα διανύουμε, έχουν όλες μετατεθεί για αργότερα. Προέχει η υγεία μας. Όμως, αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί μας νέοι, με το που ξεκινήσει η λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είμαστε δίπλα σας. Όπως πάντα. Γιατί εσείς είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας, εσείς που «διδάσκετε» τους γονείς σας και όλους εμάς τους μεγαλύτερους, να φοράμε ζώνη, να μην τρέχουμε, να μην καταναλώνουμε αλκοόλ όταν οδηγούμε, να είμαστε ευγενικοί στο δρόμο. Σας ευχαριστούμε που μας κάνετε πιο υπεύθυνους πολίτες, καλύτερους ανθρώπους, Σας ευχαριστούμε που τώρα «Μένετε σπίτι», και φροντίζετε πάνω από όλα για εμάς, τους γονείς σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, τους συνανθρώπους μας που δεν είναι τόσο δυνατοί όσοι εσείς. Να ξέρετε ότι δεν εγκαταλείπουμε τον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας. Γιατί οι δικές σας βραβευμένες ψηφιακές δημιουργίες που τώρα προβάλλονται στα κοινωνικά μας δίκτυα, είναι που διαδίδουν τα πιο σημαντικά μηνύματα. Που μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε το έργο μας.

Τώρα που όλοι #Μένουμε_σπίτι ας διαδώσουμε τα μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια από τα κοινωνικά δίκτυα του Ι.Ο.ΑΣ. και τις καμπάνιες που σχεδιάσαμε με πολλή αγάπη για όλους εσάς. Τώρα που όλοι #Μένουμε_σπίτι, ας δούμε παρέα με τα παιδιά μας τα animation spots που δημιουργήσαμε με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα που όλοι #Μένουμε_σπίτι, ας υποσχεθούμε ότι όταν βγούμε από αυτήν την περιπέτεια, θα είμαστε καλύτεροι και πιο υπεύθυνοι χρήστες του δρόμου. Γιατί τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται «αχρείαστα» τροχαία, γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας, σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν, μας θέλουν δίπλα τους. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε αυτούς τους ανθρώπους! Γιατί το αξίζουν και με το παραπάνω.

Θα ήθελα λοιπόν να σας μεταφέρω ένα μήνυμα, όχι μόνο από εμένα, αλλά από όλους τους ανθρώπους του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», που με κουράγιο και θετική στάση, παλεύουν να είναι δημιουργικοί και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, μένοντας δίπλα στο συνάνθρωπο. Με υπευθυνότητα και σύνεση, ας συμβάλλουμε στην ασφάλεια όλων μας στο δρόμο. Με υπευθυνότητα και σύνεση, ας #Μένουμε_σπίτι, για όσο χρειαστεί, για να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας.

Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τη ζωή μας και τη ζωή των αγαπημένων μας!

Με όλη μας την αγάπη,
Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»