Αίτημα Τζιτζικώστα στην Κομισιόν για τη δημιουργία εκτάκτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας

206

Τη δημιουργία εκτάκτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας ζητάει από την Κομισιόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Στο σχετικό αίτημα, ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε αυτή τη σημαντική ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας τέτοιος μηχανισμός, διευκρινίζει ότι θα μπορεί να βοηθήσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους ολόκληρης της Ευρώπης να προσλάβουν πρόσθετο ιατρικό προσωπικό, να προμηθευτούν περισσότερα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα, να χρηματοδοτήσουν μονάδες εντατικής θεραπείας και να προσφέρουν υγειονομικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

“Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να εξορθολογίσει και να διευκολύνει τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων, που προέρχονται σήμερα από διάφορους προϋπολογισμούς, των Περιφερειών, των Κρατών Μελών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζει ακόμα ότι “αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή αποτελούν πραγματική σανίδα σωτηρίας για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές”, και επαναλαμβάνει ότι η συνοχή παραμένει το ισχυρότερο επενδυτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή τον αγώνα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, στον οποίο συμμετέχουν κάθε μέρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, χιλιάδες Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, τονίζει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” επιδεικνύουν επαγγελματισμό, αφοσίωση και θάρρος, ενώ κινητοποιούν τις κοινωνίες για την προστασία των ασθενέστερων πολιτών και για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ