Έρχεται “τσουνάμι” ..

318

Του Ηλία Χρυσικού *

Δεν χωρεί πια καμία αμφιβολία, ότι ο Κορωνοϊός πέρασε κάτω από τη μύτη μας…και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, λόγω της πολυπλοκότητας του ιού.

Όλοι αντιμετωπίζονται ως πιθανοί φορείς, η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη από το φόβο του κακού και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, όλα τα μηνύματα συνηγορούν υπέρ της ίδιας άποψης, ότι πρόκειται για έναν ιό, πολύ χειρότερο απ΄ όλους τους άλλους.

Στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε λέξεις, όπως “πόλεμος”, “θύματα”, “αόρατος εχθρός”, ενώ δεν έκρυψε ότι αν η κατάσταση το επιβάλλει, δεν θα διστάσει να λάβει και νέα πιο δραστικά μέτρα.

Στη γειτονική Ιταλία όπως καταμαρτυρούν οι γιατροί, -οι οποίοι τον πολεμούν εβδομάδες τώρα- έχουν φθάσει στο σημείο να πρέπει να επιλέξουν ποιον ασθενή θα θέσουν σε μηχανική υποστήριξη (ΜΕΘ) και ποιον θα αφήσουν αβοήθητο. Όλα τα παραπάνω ακούγονται τρομακτικά.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ενδέχεται να ζήσουμε ακόμη και το χειρότερο σενάριο και ίσως η χώρα μας με τα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε, να μη βιώσει τη δεινή κατάσταση της Ιταλίας. Άλλωστε σε αυτό στοχεύουν και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση: στο να καθυστερήσουμε την κορύφωση της εξάπλωσης, τόσο ώστε να μη “φρακάρουν” τα νοσοκομεία και να μη φθάσουν οι γιατροί μας να βιώσουν το δράμα των Ιταλών γιατρών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι οι πλέον ευάλωτοι, δηλ. οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, είναι στο έλεος ημών των υπολοίπων. Το μήνυμα λοιπόν “μένουμε σπίτι” μπορεί να φανεί σωτήριο.

Θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία διότι οι συναθροίσεις όπως λένε οι ειδικοί αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Ο πανικός φίλοι μου είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο, γι΄ αυτό ας μείνουμε για λίγο διάστημα μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί.

Προστατευμένοι, αλλά όχι πολιορκημένοι. Απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ 92,2 fm Ενημέρωση Ν.Πιερίας και αρθρογράφος του pierianews.gr