Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

332

Του Ηλία Χρυσικού *

Ο κορωνοϊός άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας. Η αλλαγή είναι ραγδαία. Οι πόλεις έχουν ερημώσει σαν να είναι Αύγουστος, καθώς δρόμοι έχουν αδειάσει λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊου.

Αρκεί μια ματιά σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο για να καταλάβουμε πόσο ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τις συνήθειες μας. Όμως παρά τις αδυναμίες -λόγω της δεκαετούς κρίσης- το Ελληνικό κράτος λειτούργησε και αντέδρασε άμεσα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν θέλει μπορεί να επιβληθεί. Και θα ήταν ευχής έργο, αν επιδείκνυε ανάλογα αντανακλαστικά και στις περιόδους ομαλότητας. Τότε, ίσως… να είχαμε αποφύγει τα δυσβάσταχτα μνημόνια και θα ήμασταν καλύτερα “οχυρωμένοι”, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές, είτε αυτές λέγονται πανδημίες, είτε μεταναστευτική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να συγχαρούμε την κυβέρνηση, διότι η αντίδρασή της ήταν αστραπιαία και η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα με την αποφασιστικότητά της στην ανάσχεση του κορωνοϊού.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις και τα προληπτικά μέτρα απέδωσαν καρπούς, ο δε κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Με συνεχείς ενημερώσεις προς τον πληθυσμό, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί η διασπορά. Και ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το κράτος λειτούργησε καλύτερα από ότι πολλοί περίμεναν.

Βέβαια οι περισσότεροι απ΄εμάς θα προτιμούσαμε να ληφθούν κατευθείαν παρόμοια μέτρα με της Κίνας, αλλά βλέπετε η δυτική κουλτούρα δεν τα σηκώνει και είμαστε αναγκασμένοι να οδηγούμαστε κλιμακωτά προς το κινεζικό μοντέλο. Τα μέτρα λοιπόν, -παρά την εντατικοποίησή τους, λόγω των συνεχών περιστατικών διάδοσης-, φαίνεται πως επαρκούν για να “φρενάρουν” μια κατάσταση που δείχνει ανεξέλεγκτη αν κρίνουμε από την κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, αλλά και διεθνώς.

Το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πανδημία, ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού και υποχρεώνει τη χώρα μας να λάβει άμεσα μέτρα καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού, κάτι που όμως δεν δείχνει εύκολο λόγω του ότι οι πολίτες δεν δείχνουν έτοιμοι για να αντεπεξέλθουν στην όλη κατάσταση και να συμμορφωθούν με τις επίσημες οδηγίες.

Ας ελπίσουμε ότι η σταδιακή καραντίνα που επέλεξε να εφαρμόσει η Ελλάδα και συνολικότερα η Δύση, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, θα μας γλυτώσει από τα χειρότερα. Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, δηλ. και κάποιων ειδημόνων, που σπέρνουν τον πανικό από συγκεκριμένα ΜΜΕ, που εκμεταλλεύονται για να ανεβάσουν τα νούμερά τους, φορώντας τον μανδύα του αλτρουιστή που τάχα νοιάζονται για την ανθρώπινη υγεία.

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εξάπλωση του κορωνοϊού για να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου και συνεπώς επιβάλλεται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουμε τα δέοντα. Εγωισμοί, εξυπνακισμοί, σοφιστείες που σπέρνουν τον πανικό στους πολίτες με άγνωστες τις συνέπειες, είναι αυτονόητο ότι δεν βοηθούν στην εξόντωση της απειλής του κορωνοϊού.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι ο κορωνοϊός δεν είναι παρά η αφορμή να σκεφθούμε πόσο έτοιμοι είμαστε, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή μας.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ 92,2 fm Ενημέρωση Ν.Πιερίας και αρθρογράφος του pierianews.gr