Ο κοροναϊός “θερίζει” στην Ιταλία: 475 νεκροί το τελευταίο 24ωρο και 4.207 νέα κρούσματα – Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο

486

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 35.713. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.978. Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο των κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα. Άλλα 1084 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό.

Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.

Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε νεκρούς

Σήμερα το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας), αποδείχτηκε και από τους αριθμούς ότι η Ευρώπη έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς οι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του ιού ξεπέρασαν σε αριθμό αυτούς στην Ασία. Συνολικά έως τώρα, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.248 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε πάνω από 200.000.

Όπως δημοσιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από επίσημη καταμέτρησή του, η Ευρώπη είχε τουλάχιστον 3.422 θανάτους, περισσότερους από τους 3.384 που έχει η Ασία. Παράλληλα, όμως, με 684 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 78.766 κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου η πανδημία προχωρά με τους πιο ταχείς ρυθμούς.

Πιθανή παράταση καραντίνας στην Ιταλία

Οι πρωτοφανείς περιορισμοί στις μετακινήσεις και την καθημερινή ζωή των Ιταλών, που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ίσως να παραταθούν, εάν δεν επιβραδυνθεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα έως τις 25 Μαρτίου. Επιπλέον, κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους, με εξαίρεση περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έως τις 3 Απριλίου.

“Δεν γνωρίζω εάν τα μέτρα θα παραταθούν πέραν της 3ης Απριλίου. Θα αποφασίσουμε βάσει των στοιχείων και των γεγονότων. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε η υπουργός Υποδομών Πάολα Ντε Μικέλι.

“Θα το αποφασίσουμε βάσει των αριθμών και των γεγονότων. Δεν το αποκλείω, τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις”, είπε η υπουργός. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα θα συνεχίσει απρόσκοπτα σε όλη την χώρα.

Μόνο το 0,8% πέθανε χωρίς υποκείμενο νόσημα

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που πέθαναν στην Ιταλία και είχαν εξετασθεί θετικοί στον Covid-19, είναι τα 79,5 έτη και το 70% αυτών είναι άνδρες, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας (ISS), το οποίο δημοσιεύει τακτικά τις στατιστικές του.

Από ένα δείγμα 2.003 θανάτων από τον ιό, από τους 2.978 που έχει καταγράψει η χώρα μέχρι σήμερα, 707 ήταν στην ηλικιακή ομάδα 70-79, 852 στην ηλικιακή ομάδα 80-89 και 198 ήταν άνω των 90 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISS.

“Δεκαεπτά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, πέθαναν από τον Covid-19. Ειδικότερα, πέντε από αυτούς ήταν κάτω των 40 ετών, όλοι άνδρες, ηλικιών μεταξύ 31 και 39 ετών, με σοβαρές προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις”, υπογράμμισε το Ινστιτούτο.

Εντοπίζοντας περίπου δέκα από τις πιο συνηθισμένες παθολογίες στους θανόντες, η συχνότερη ήταν η υπέρταση, ο διαβήτης ή η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ISS τόνισε πως το 48,5% των νεκρών υπέφερε από τρεις ή περισσότερες από αυτές τις παθολογίες και το 25,6% από δύο παθολογίες.

Μόλις το 0,8%, τρεις συνολικά, δεν είχε καμία παθολογία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και του θανάτου ήταν οκτώ ημέρες, ενώ τα συχνότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός (77% των περιπτώσεων), η δύσπνοια (74%), ενώ ο βήχας (42%).

Σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία είναι 8%, αρκετά υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες.

Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας κατέγραψαν 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας· πρόκειται για αριθμό αρκετά χαμηλότερο από τα 21 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε έτσι τα 80.894, διευκρίνισε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.

Άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν χθες στην ασθένεια COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό της επιδημίας σε 3.237 νεκρούς από τον Δεκέμβριο στην Κίνα. Και οι 11 θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, οι 10 στην πρωτεύουσά της, την Ουχάν, τη μεγαλούπολη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Στον αντίποδα, 922 ασθενείς θεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 69.601, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Από τα 13 νέα κρούσματα, το μοναδικό το οποίο οφειλόταν σε μετάδοση του ιού εγχωρίως ήταν ένα, στην Ουχάν. Οι υπόλοιποι 12 ασθενείς είναι άνθρωποι που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό. Οι πέντε εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τρεις στο Πεκίνο, τρεις στη Σαγκάη και ένας στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Το σύνολο των κρουσμάτων τα οποία “εισήχθησαν” στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αυξήθηκε έτσι σε 155.

Στους 1.135 οι νεκροί στο Ιράν

Οι θάνατοι από την επιδημία Covid-19 στο Ιράν έφθασαν τους 1.135, με 147 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 17.361.

“Παρακαλώ ακολουθείστε τις οδηγίες και μείνετε στο σπίτι”, προέτρεψε ο ιρανός αξιωματούχος μέσω της ιρανικής τηλεόρασης.

Σε 2.626 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό στη Βρετανία αυξήθηκε στους 2.626, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 676 κρούσματα, ήτοι 35% σε σύγκριση με χθες Τρίτη. Προς το παρόν, στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 71 θάνατοι από τον ιό.

Άνω των 3.000 τα κρούσματα στην Ελβετία

Στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βγει θετικοί στον νέο κορονοϊό ανέρχεται πλέον σε 3.028, γνωστοποίησαν σήμερα οι ελβετικές αρχές.

Είκοσι ένας άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τον Covid-19.

Ρουμανία: Σε 246 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού

Η ομάδα στρατηγικής επικοινωνίας (GCS) ανακοίνωσε, σήμερα, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρουμανία αυξήθηκε σε 246, μετά την καταγραφή 29 νέων κρουσμάτων, το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Από το σύνολο των 246 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 19 έχουν νοσηλευθεί και έχουν αναρρώσει πλήρως, σύμφωνα με την GCS.

Περισσότερα από 3.000 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα σε όλη τη χώρα και άλλοι 23.679 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριάντα ημερών, λόγω κορονοϊού.

Πρώτος θάνατος σε Μπαγκλαντές, Μολδαβία, Μπουρκίνα Φάσο

Το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας ασθνενής που είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πέθανε σήμερα, ο πρώτος θάνατος από την covid-19 στη χώρα αυτή. Ο ασθενής, 70 ετών, έπασχε επίσης από διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και υπέρταση, δήλωσε ο Μιρζάντι Σαμπρίνα διευθυντής του ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Ελέγχου Ασθενειών και Έρευνας. Το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ακόμη 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 14.

Οι αρχές της Μολδαβίας ανακοίνωσαν σήμερα τον πρώτο νεκρό από την επιδημία του νέου κορονοϊού. Η Μολδαβία, ένα κράτος 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει ως σήμερα 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Η Μπουρκίνα Φάσο κατέγραψε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, τον πρώτο που αναφέρεται στην υποσαχάρια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο εθνικός συντονιστής της χώρας κατά της covid-19. “Τη νύκτα καταγράψαμε τον θάνατο μίας ασθενούς 62 ετών, διαβητικής και υπό μηχανική υποστήριξη”, δήλωσε ο καθηγητής Μάρσιαλ Κεντραόγκο.

Τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό ανακοίνωσε το Πακιστάν

Το Πακιστάν επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 260, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Ο θάνατος καταγράφηκε στην βορειοδυτική επαρχία Κιμπέρ-Πανκτούνκβα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 19 κρούσματα.

“Με μεγάλη θλίψη, επιβεβαιώνω το θάνατο του πρώτου Πακιστανού εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα από την πόλη Μαρντάν, που προσφάτως επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία. Παρουσίασε συμπτώματα πυρετού, βήχα και δύσπνοιας και εξετάστηκε θετικός στον Covid-19”, δήλωσε σήμερα το βράδυ σε tweet του ο Ζαφάρ Μίρζα, υπουργός Υγείας της χώρας.

Πρώτα κρούσματα σε Κιργιστάν, Ζάμπια, Μαυροβούνιο, Γκάμπια

Το Κιργιστάν επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Κοσμομπέκ Τσολπονμπάγεφ σήμερα.

Πρόκειται για τρεις υπηκόους της χώρας, η μόλυνση των οποίων διαγνώστηκε μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, εξήγησε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Ζάμπιας ανακοίνωσε σήμερα τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα. “Οι ασθενείς είναι ένα ζευγάρι από την Ζάμπια που πέρασε 10 ημέρες διακοπών στη Γαλλία”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τσιτάλου Τσιλουγία.

Το Μαυροβούνιο επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από κορονοϊό. Πρόκειται για δύο γυναίκες που είχαν φτάσει στη χώρα πριν από 12 ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς.

Ο κ. Μάρκοβιτς είπε ότι οι ασθενείς είναι ηλικίας 72 και 47 ετών. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου, Μπόμπαν Μουγκούσα, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας των δύο γυναικών ήταν καλή.

Το Μαυροβούνιο έχει ήδη “σφραγίσει” τα σύνορά του, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κορονοϊό. Επίσης, έχουν κλείσει σχολεία, καταστήματα εστίασης και έχει ανασταλεί η δημόσια συγκοινωνία για να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει, επίσης, δημόσιες συναντήσεις και παροτρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι.

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Γκάμπια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, μερικές ώρες μετά την αναγγελία των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, ο Αχμαντού Λαμίν Σαμάτε, εξήγησε πως το κρούσμα είναι μια νεαρή που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέθηκε σε αυτοαπομόνωση όταν ανέβασε πυρετό, προτού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώσουν ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ισπανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 έφθασε τα 13.716 στην Ισπανία και ο αριθμός των θανάτων τους 558, ανακοίνωσε ο Φερνάνδο Σιμόν, επικεφαλής του κέντρου εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων.

Κατά τον χθεσινό απολογισμό, τα κρούσματα ανέρχονταν σε 11.178 και οι θάνατοι στους 491.

Οκτώ νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία· όλα τους σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα.

Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε 20 στη χώρα.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα το Σάββατο: απαιτεί πλέον από όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά της από το εξωτερικό να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ενώ απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 — η οποία παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν επτάμισι χιλιάδων ανθρώπων από τον Δεκέμβριο, όταν εντοπίστηκε ο κορονοϊος στην Κίνα, μέχρι σήμερα.

Τρεις νέοι θάνατοι, 93 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 93 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που σημαίνει πως η τάση ύφεσης της εξάπλωσής του συνεχίζεται, ωστόσο η ανησυχία που εγείρουν νέα, μικρότερα ξεσπάσματα παραμένει.

Αυτή είναι η τέταρτη συναπτή ημέρα που καταγράφηκαν λιγότερα από 100 νέα κρούσματα, όμως ο αριθμός τους ήταν ελαφρά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε την προηγουμένη (84) από τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.413 στην επικράτεια, σύμφωνα με τα KCDC.

Άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν, γεγονός που σημαίνει πως ο απολογισμός της ασθένειας στη χώρα της Ασίας που θεωρείται πως έχει χτυπηθεί σκληρότερα από την επιδημία πέραν της Κίνας ανέρχεται πλέον σε 84 νεκρούς.

Βουλγαρία: Σε 81 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο αριθμός των ασθενών με επιβεβαιωμένη μόλυνση από κορονοϊό στη Βουλγαρία έχει φθάσει τους 81, δήλωσε ο ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του ιού, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι, αργά χθες το απόγευμα.

Υπάρχουν ζώνες λοίμωξης σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενούς στην πόλη Λόβετς και δύο ασθενών στο Πέρνικ. Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης είναι στη Σόφια, στο Πλέβεν και το Γκάμπροβο. Επίσης, έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα στο Μπλαγκόεβγκραντ και ένας ασθενής έχει τεθεί υπό παρακολούθηση στο Λομ. Οι ασθενείς έχουν μέτρια συμπτώματα, ενώ η κατάσταση της υγείας αυτών που ήταν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, βελτιώνεται.

Αίγυπτος:  6 πλέον οι νεκροί, 196 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Άλλοι δύο υπέκυψαν στην Αίγυπτο αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας σε έξι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Χάλιντ Μεγκάχεντ δήλωσε επίσης ότι έχουν επιβεβαιωθεί 30 νέα κρούσματα, δεδομένο που ανεβάζει το σύνολό των ασθενών σε 196.

Τα θύματα είναι μια 78χρονη Ιταλίδα κι ένας 70χρονος Αιγύπτιος.

Υπέκυψαν στο νοσοκομείο αναφοράς όπου οι αρχές της Αιγύπτου διακομίζουν και θέτουν υπό απομόνωση τους ασθενείς.

Κροατία: 81 τα κρούσματα στη χώρα

Αρνητικός στον κορονοϊό είναι ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, που έκανε το τεστ ανίχνευσης του ιού, διότι το τελευταίο διάστημα είχε έντονο βήχα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρκο Μίλιτς. Τα έξοδα του τεστ θα καλυφθούν από τον κ. Πλέκνοβιτς, αναφέρεται σε ανάρτηση του κ. Μίλιτς στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Στο μεταξύ ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κροατία αυξήθηκε σε 81, μετά την επιβεβαίωση άλλων 12 κρουσμάτων. Από τον συνολικό αριθμό, οκτώ είναι γιατροί, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι ανησυχητική.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το σύστημα υγείας είναι καλά οργανωμένο και θα μπορούσε, εάν κριθεί αναγκαίο, να ανακατανείμει ιατρούς, νοσηλευτές και άλλο ιατρικό προσωπικό για να εξασφαλίσει επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Η θεραπεία επειγόντων ή χρόνιων παθήσεων στα νοσοκομεία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω του ιού, πρόσθεσε.

Ο μεγαλύτερος αριθμός δοκιμών δείχνει ότι οι επιδημιολόγοι ενεργούν σε όλες τις γνωστές περιπτώσεις κρουσμάτων και εξετάζουν τα άτομα που βρίσκονται στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον των ασθενών. “Η επιδημιολογική κατάσταση αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες”, τόνισε ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τα αριθμητικά στοιχεία στην Κροατία, δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κροατική κυβέρνηση είναι αποτελεσματικά και έχουν εφαρμοστεί έγκαιρα.

“Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, η κατάσταση στην Κροατία είναι περισσότερο από ελεγχόμενη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέρος.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν τους 100

Τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χθες Τρίτη εξαιτίας του κορονοϊού, βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανοικτές πηγές, στις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών.

Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σε 11 στην Καλιφόρνια.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πρόσθετα αυστηρά μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Πρόσθετα αυστηρά μέτρα περιορισμού, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, θέτουν σε εφαρμογή οι Αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, μετά την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 34, στις δύο οντότητες της χώρας (τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία).

Ο Ζλάταν Κλόκιτς, υπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι 27 στη Σερβική Δημοκρατία και επτά στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

Οι ασθενείς στη Σερβική Δημοκρατία έχουν τεθεί σε αυτοαπομόνωση και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν ήπια συμπτώματα. Συνολικά, 4.864 άτομα έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα περιορισμών, η Αρχή Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι αφορούν στην απαγόρευση της λειτουργίας των εστιατορίων και γενικότερα των καταστημάτων εστίασης, των κινηματογράφων, των θεάτρων και των γυμναστηρίων.

Στα 147 τα κρούσματα στη Ρωσία

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Ρωσία αυξήθηκε σ’ ένα εικοσιτετράωρο φθάνοντας από τα 114 στα 147 κρούσματα. Στην Μόσχα βρίσκονται 31 από τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, ενώ καταγράφηκαν από ένα κρούσμα στις περιοχές του Τόμσκ και του Νοβοσιμπίρσκ, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συνολικά δηλαδή το τελευταίο εικοσιτετράωρο προστέθηκαν 33 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων, στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 147 κρούσματα, εκ των οποίων τα 144 είναι Ρώσοι πολίτες, τα δύο είναι Κινέζοι πολίτες και το ένα είναι Ιταλός πολίτης. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει εξιτήριο δύο Κινέζοι πολίτες, δύο Ρώσοι πολίτες και ένας Ιταλός πολίτης. Επίσης έχουν πάρει εξιτήριο τρεις Ρώσοι που είχα νοσήσει στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για να δημιουργηθεί πανικός στην χώρα, καθώς χάρη στα απαγορευτικά μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα, η επέκταση του κορονοϊού περιορίστηκε. Εκτός των άλλων η κυβέρνηση δεν διαπιστώνει αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας από τις αρχές του 2020, ενώ σε μερικές περιοχές παρατηρείται μείωση.

Πρώτο κρούσμα στο Τζιμπουτί

Το Τζιμπουτί επβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για έναν Ισπανό υπήκοο που συμμετέχει σε 32μελή ομάδα των ισπανικών ειδικών δυνάμεων που έφτασε στην χώρα αυτή στην ανατολική Αφρική στις 14 Μαρτίου. Αυτός υπεβλήθη σε εξετάσεις στις 17 Μαρτίου και βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η ομάδα αυτή των ισπανικών ειδικών δυνάμεων δεν ήρθε σε επαφή με πολίτες της χώρας και ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία.

Περού: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυκτερινές ώρες

Ο πρόεδρος του Περού Μάρτιν Βισκάρα κήρυξε σήμερα απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο Βισκάρα ανακοίνωσε στους κατοίκους πως οφείλουν να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους από τις 20.00 (03.00 ώρα Ελλάδος) έως τις 05.00 (12.00, ώρα Ελλάδος).

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται στα 145, από 117 χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πρώτος νεκρός στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρου καταγγέλλει την “υστερία”

Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου επέκρινε την απόφαση πολλών μεγάλων πόλεων να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στους κατοίκους, κάνοντας λόγο για “μια υστερία” που βλάπτει την οικονομία.

Η προεδρία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της Βραζιλίας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση “καταστροφής” ως το τέλος του έτους προκειμένου να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες “για την προστασία της υγείας και της εργασίας των Βραζιλιάνων”.

Ο πρώτος νεκρός από την covid-19 στη Βραζιλία είναι ένας 62χρονος άνδρας που πέθανε χθες σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας και επίκεντρο της μόλυνσης.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο άνδρας έπασχε από διαβήτη και υπέρταση και ότι δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες. Εξάλλου ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί: τέσσερις ύποπτοι θάνατοι καταγράφηκαν στο ίδιο νοσοκομείο και τώρα διεξάγονται έλεγχοι για τα αίτιά τους. Η Βραζιλία, μια τεράστια χώρα 210 εκατομμυρίων κατοίκων και μέχρι την Τρίτη είχαν καταγραφεί 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πριν καν την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου η πόλη του Σαο Πάολο και η πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερο επίκεντρο της μόλυνσης στη χώρα, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχαν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

Μέτρα σε Ρίο ντε Ζανέιρο και Σάο Πάολο

Αντίθετα οι αρχές της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σάο Πάολο πήραν πιο σοβαρά την εξάπλωση της covid-19, αποφασίζοντας ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή να κλείσουν τα σχολεία και τους χώρους λατρείας.

Χθες με έκτακτο διάταγμα επέβαλαν νέους περιορισμούς και παράλληλα πρόσφεραν μεγαλύτερη ευελιξία στους δημόσιους φορείς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Στο Σάο Πάολο ο δήμαρχος Μπρούνο Κόβας αποφάσισε ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να επιτάξουν προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις για την αποφυγή της εξάπλωσης της covid-19.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πλέον διαθέσιμο αντισηπτικό τζελ στους επιβάτες. “Πρέπει να λειτουργούν στο 50% των ικανοτήτων τους και να συμπληρώνονται μόνο οι θέσεις των καθήμενων”, διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Ρίο, ο Ουίλσον Βίτζελ στο TV Globo.

Επιπλέον τα εστιατόρια επιτρέπεται να δέχονται πελάτες έως το 30% της χωρητικότητάς τους και να προτιμούν τις παραδόσεις κατ’ οίκον ή τα γεύματα που οι πελάτες παίρνουν για το σπίτι.

capital.gr