Κοροναϊός: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – πρόστιμο για όσους δεν συμμορφώνονται

311

Την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες ή υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η απόφαση προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση. Αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με τη συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθηνε αυστηρή σύσταση στους πολίτες  να παραμένουν σπίτι και να έχουν επαφές με άτομα αυστηρώς εντός εκτός οικογενειακού κύκλου, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία εκτός σπιτιού.

Εξαιρέσεις για κυκλοφορία εκτός οικίας, θα  μπορούν να είναι για τους πολίτες όπως είπε ο υφυπουργός, η μετάβαση στην εργασία, σε γιατρό, σε κατάστημα τροφίμων, σε ταχυδρομείο, σε τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων, η μετάβαση για βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη και η κίνηση με απόσταση με 1,5 μέτρο με συνοδεία κάποιου. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα πολιτών για κυκλοφορούν για άλλους λόγους σε πρώτη φάση θα τους γίνεται σύσταση και όχι επιβολή προστίμου.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, οι επιχειρήσεις οφείλουν λειτουργούν εκ περιτροπής με το αναγκαίο προσωπικό. Για τα call centers πρέπει να υπάρχουν ανά δύο μέτρα θέσεις εργασίας.

Επίσης, κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενισχύεται το πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε προαναγγείλει πως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Ανέφερε, επίσης ότι η σύσταση να μείνουμε στο σπίτι ακολουθείται από ένα μέρος του πληθυσμού αλλά όχι από όλους, τονίζοντας πως αυτό είναι επικίνδυνο.

“Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε όλους αυτούς που θα  πρεπε να’ ναι σπίτι τους και δεν μπορούν όπως πέρα από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, delivery, κούριερ κλπ” τόνισε άλλωστε ο κ. Χαρδαλιάς ολοκληρώνοντας τις ανακοινώσεις του.