Αναστολή φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, 800 ευρώ στους εργαζόμενους που πλήττονται

246

Τη δεύτερη δέσμη μέτρων με στόχο την καταπολέμηση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τα μέτρα παραλαμβάνουν αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, με βασική προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις, στήριξη εργαζομένων καθώς και παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Αφορούν όλες τι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά από τον κορονοϊό. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν κριθεί απαραίτητο θα επεκταθεί χρονικά.

Προϋπόθεση ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Χρηματοδότηση με 1 δισ. ευρώ στις εταιρείες που πλήττονται.

Εργαζόμενοι: Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται  προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων καθώς και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους.

Για τους αυταποσχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για διάστημα 4 μηνών.

Παρέμβαση μέτρων για την αγορά ακινήτων. Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους αναφέρθηκε ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για προστασία από τον κορονοϊό (αντισηπτικά, μαντηλάκια κτλ).

Θα ακολουθήσει κι άλλο πακέτο μέτρο προκειμένου να βγούμε νικητές από τη μάχη, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

capital.gr