Βρετανία: Η δραματική προειδοποίηση για 260.000 νεκρούς που άλλαξε την πολιτική Τζόνσον

322

Η αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προειδοποίηση επιστημόνων ότι με τη στρατηγική που ακολουθείτο μέχρι χθες η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη με το θάνατο 260.000 πολιτών.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα κατά του νέου κορωνοϊού στο Imperial College, που συγκαταλέγεται μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, η στρατηγική της «καταστολής της επιδημίας» με μέτρα κοινωνικής απομόνωσης σαν αυτά που εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός για περίοδο έως 18 μήνες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη στρατηγική του «μετριασμού» της έξαρσης του ιού.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τρέχουσα απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η πιο σοβαρή από τέτοιου είδους ιό από την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918 με τα εκατομμύρια θυμάτων.

Προσθέτουν ότι η προσπάθεια καταστολής του κορωνοϊού με περιοριστικά μέτρα είναι «η μόνη βιώσιμη στρατηγική» αυτή τη στιγμή, έστω και αν «οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πολιτικής θα είναι βαθιές».

Οι επιστήμονες του λονδρέζικου πανεπιστημίου ανέφεραν: «Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα ήδη, αλλά ακόμα και εκείνες οι χώρες σε ένα νωρίτερο στάδιο της επιδημίας τους, (όπως το Ην. Βασίλειο) θα χρειαστεί να τα υιοθετήσουν σύντομα».

Αν και η στρατηγική αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα, σημειώνει η έκθεση, η τακτική του μετριασμού της επιδημίας που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση θα δημιουργούσε απαιτήσεις από το εθνικό σύστημα υγείας που θα υπερέβαιναν οκτώ φορές τις δυνατότητές του, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 260.000 ανθρώπων.

Η έκθεση των επιστημόνων του Imperial College βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τις πιέσεις στο σύστημα υγείας στη Λομβαρδία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.543 και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 55.

Πηγή: skai.gr