Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ελλάδα – Στα 387 έφτασαν τα κρούσματα – Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

448

Και νέα αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς από εχθές μέχρι σήμερα προστέθηκαν 35 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσούντων στο σύνολο της χώρας σε 387. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ένας ακόμη ασθενής έχασε τη ζωή του, ο οποίος όπως και οι προηγούμενοι τέσσερις είχε υποκείμενα νοσήματα, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους πέντε.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, 70 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι. Όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.

Από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα, 60 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 69 έτη, στην πλειοψηφία τους άνδρες. Στους νεκρούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 68 έτη.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσίοδρα, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα, ενώ 14 άνθρωποι πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω προληπτικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από αύριο το πρωί δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από αύριο στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

Συνέντησε επίσης σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβασή τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι κάτοικοι των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου Κοζάνης και αποφασίστηκε η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των Δήμων τους. Η καραντίνα ισχύει για 14 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως ο 90χρονος που κατέληξε από τον κορονοϊό ήταν από την Δαμασκηνιά  Βοΐου και εισήχθη με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” στις 11 Μαρτίου.

Κ. Μητσοτάκης: Γιγάντωση του κινδύνου το επόμενο δίμηνο

Τα περαιτέρω μέτρα περιορισμού της μετάδοσης στη χώρα προανήγγειλε εξάλλου με εμφατικό τρόπο νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημερινό, νέο μήνυμά του για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός μίλησε για γιγάντωση του κινδύνου το επόμενο δίμηνο, χρησιμοποιώντας τη φράση “είμαστε σε πόλεμο”.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα μέτωπα, ενώ επεσήμανε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι: Η θωράκιση της δημόσιας υγείας. Η προστασία των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο.

Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, αλλά και λειτουργιών

Παράλληλα, από σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, σε ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας δηλαδή φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, τα μίνι μάρκετ, το delivery, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων και τις τράπεζες.

Επίσης, δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier), ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο, σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων, και γενικότερα σε καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση “ήξεις αφήξεις” της Ιεράς Συνόδου, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την κίνηση αυτή, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. “Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις”, έγραψε ο πρωθυπουργός, στον προσωπικό του λογαριασμό.

capital.gr