Αικ. Σακελλαροπούλου: «Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη»

272

Τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που μαζί με όλον τον πλανήτη αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την πρώτη της ενημερωτική επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η κα Σακελλαροπούλου μετέφερε τα συναισθήματα των πολιτών απέναντι στους ανθρώπους του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας κάνοντας λόγο για «Συναισθήματα εμπιστοσύνης στην δουλειά σας και αναγνώρισης του ήθους σας. Είναι η γνώση ότι εργάζεστε σκληρά για το καλό της πατρίδας προστατεύοντας την εθνική μας κυριαρχία και ελευθερία».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας και πρόσθεσε ότι «Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η υπεράσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας συνόρων αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η χώρα μας, προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό προς τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής και ειρηνικής δύναμης που πιστεύει στη συνύπαρξη, τη συνεργασία και την φιλία των λαών της περιοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δείξει αδυναμία μπροστά σε οποιαδήποτε επιθετικότητα και ενέργεια που στρέφεται εναντίον της. Οι Ένοπλες Δυνάμεις το αποδεικνύουν κάθε μέρα. Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη» υπογράμμισε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στο έργο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καθώς και στη στάση της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «Και εσείς, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων δυνάμεων, ξέρετε πολύ καλά να φέρετε εις πέρας αυτή την αποστολή. Το κάνετε το τελευταίο διάστημα, όταν η Τουρκία, εργαλειοποιώντας τον πόνο και τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων με πρωτοφανή τρόπο, επιβουλεύεται τα σύνορά μας στον Έβρο. Το κάνετε στους αιθέρες μας, αποκρούοντας συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου. Το κάνει το Ναυτικό μας στο Αιγαίο κάθε φορά που χρειάζεται. Σας εμπιστευόμαστε».

Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που μαζί με όλον τον πλανήτη αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας. Όπως είπε «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη – διότι γνωρίζω το άριστο επίπεδό τους- στις γυναίκες και τους άνδρες των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ευχαριστώ – για την μάχη με την πανδημία του κορονοϊού που δίνουν καθημερινά. Περιττό να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι για να κερδηθεί η μάχη αυτή, θα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικά οι εντολές των αρμόδιων φορέων. Είναι το κρίσιμο σημείο που συναντώνται η προσωπική υγεία και η κοινωνική συνείδηση για τους συμπολίτες μας. Προστατεύεις τους άλλους όταν προστατεύεις τον εαυτό σου, προστατεύεις τον εαυτό σου όταν προστατεύεις τους άλλους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την τιμή και συγκίνηση που αισθάνεται κατά την επίσκεψή της στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας σημειώνοντας, ότι η επίσκεψη κάθε νέου Προέδρου εδώ είναι καθιερωμένη, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, με βάση το Σύνταγμα, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «Αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη, τόσο για εμένα όσο και για σας. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα βρίσκεται στο αξίωμα του Πρόεδρου, επομένως η πρώτη φορά που μια γυναίκα φέρει τον τίτλο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια εξαιρετική τιμή αλλά και αναγνώριση για όλες τις γυναίκες, άρα και για όσες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις».

Απευθυνόμενη, τέλος, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, αφού τους ευχαρίστησε για την υποδοχή και την ενημέρωση, υπογράμμισε ότι η ίδια συμπαραστέκεται στην σπουδαία αποστολή που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος επιτελούν και τους διαβεβαίωσε ότι θα στέκεται διαρκώς δίπλα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ