Έφη Μπάσδρα : Κορωνοιός 2019 – Covid-19 : Η κυβέρνηση έπραξε σοφά

548

Η κυβέρνηση διάλεξε την επιλεκτική εφαρμογή των τεστ διάγνωσης του Covd-19, και έπραξε κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ σοφά.

Από το πρωί ακούω ότι θα έπρεπε να κάνουμε χιλιάδες τεστ σε όσο περισσότερα άτομα μπορούμε, για να ανακαλύψουμε τα “αδιάγνωστα” κρούσματα φορείς, που σαν κινητές “βόμβες” τριγυρνούν ανάμεσα στον κόσμο και μολύνουν εν αγνοία τους. Η πραγματοποίηση μαζικά διαγνωστικών τεστ για τον ιό είναι η σωστή μέθοδος προσέγγισης του προβλήματος για την καταγραφή των πραγματικών κρουσμάτων (όσο δυνατό είναι αυτό) και την απομόνωση τους.

Εδώ όμως είναι Ελλάδα, και η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ταιβαν, ούτε Σιγκαπούρη ούτε και Γερμανία. Έχει το συγκεκριμένο σύστημα υγείας, όλοι το γνωρίζουμε, και δεν είναι η ώρα κρίσεων και επικρίσεων. Τώρα είμαστε στο μέσον μιας μεγάλης μάχης.

Τεστ αξιόπιστα όπως αυτό που γίνεται στα κέντρα αναφοράς, με RT-PCR, μία τεχνική που επιβεβαιωμένα αποκαλύπτει προσβολή από τον ιό, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν μαζικά για πολύ μεγάλους αριθμούς δειγμάτων. Αρχικά υπάρχει ο περιορισμός λόγω της ποσότητας των αντιδραστηρίων, έπειτα λόγω του αριθμού του προσωπικού καθώς και των ειδικών συνθηκών εργασίας που απαιτούνται για την ασφαλή διαχείριση ενός ακραία μολυσματικού ιού.

Η επίταξη ερευνητικών και ιδιωτικών εργαστηρίων αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή αφού απαιτούνται ειδικές συνθήκες αποστείρωσης και ασηψίας (στολές προσωπικού, ειδικοί χώροι διαχείρισης των δειγμάτων, εξειδικευμένο προσωπικό κλπ).

Μην ξεχνάτε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρόσφατα κατέκλυσαν τα κυκλαδονήσια μας, χιλιάδες πολίτες που διάλεξαν να περάσουν στα εξοχικά τους αυτό που οι ίδιοι θεώρησαν διακοπές.

Και γι αυτούς στο νησί θα χρειαστεί RT-PCR, φίλοι μου. Και στα υπόλοιπα νησιά και στα απομακρυσμένα χωριά που κατοικούνται ως επί το πλείστον από υπερήλικες.

Και αφήνω τελευταία την εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τους έχουμε άμεσα ανάγκη για την περίθαλψη των πασχόντων.

Και αν κάποιος συνεχίζει να επιμείνει, παρά τα παραπάνω, μας λείπει και ο χρόνος. Ο στόχος είναι να μπει φρένο στην ανηφόρα των κρουσμάτων και να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.

Και γι αυτό, κλείνουμε τα πάντα, και #μενουμεσπιτι !!!