Κλείνουν από Τετάρτη όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου -Σε κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα

851

Στην επέκταση του μέτρου αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, προχωρεί από την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Από την κίνηση αυτή εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Αριστοτελία Πελώνη, όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, ενώ προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

Επίσης, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου.

Παραπληροφόρηση οι φήμες για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας

“Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος και αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, για να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει, προκειμένου οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα…”, σημείωσε η κ. Πελώνη, με την κυβέρνηση να φέρνει στην πρώτη γραμμή τα “κλειδιά” της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνέπειας. Ταυτόχρονα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση τις φήμες που διακινούνται για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. “Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, ανέφερε και υπενθύμισε πως θα υπάρχει πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όσους δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και παραβιάζουν τα μέτρα.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει να μείνουν ανοιχτοί οι ιεροί ναοί μόνο για ατομική λατρεία και την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων μόνο με τον ελάχιστο κόσμο”, τόνισε η κ. Πελώνη, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τι μέλλει γενέσθαι εάν η Ιερά Σύνοδος δεν αποφασίσει το κλείσιμο των ναών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει, σε κάθε περίπτωση, ό,τι χρειαστεί.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας σε τρόφιμα και είδη υγιεινής. “Υπάρχουν εγκύκλιοι για ελέγχους σε ολόκληρη την αγορά. Εξετάζονται μέτρα για τους επιτήδειους”, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, έχει εξεταστεί για τον κορονοϊό και είναι αρνητικός. “Αρνητική είναι και η οικογένειά του. Έχουν εξεταστεί και άλλα μέλη του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης, όλοι είναι αρνητικοί”, τόνισε.

Προσλήψεις στην Υγεία

Η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι, μετά από σχετικές οδηγίες του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τον χώρο της εργασίας. “Ξεκινήσαμε από την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, με πρόσθετα κονδύλια, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατομμύρια ευρώ, για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει. Έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ”, είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου. “Σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού. Εκμισθώνεται σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου”, σημείωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

capital.gr