Θεραπευτική άσκηση: SOS για την πρόληψη καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων

346

Η άσκηση έχει συνδεθεί στο μυαλό των περισσότερων ως o ιδανικός τρόπος για την απώλεια βάρους και τη μυϊκή ενδυνάμωση. Όμως, η εκγύμναση δεν είναι απλώς το μέσο για να αποκτήσει κάποιος ωραίο σώμα. Είναι φάρμακο και τρόπος πρόληψης. Όσο υπερβολικό και αν φαίνεται, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι μια φυσική θεραπεία για πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων είναι και οι χρόνιες μη μεταδιδόμενες παθήσεις. Πρόκειται για ασθένειες που δεν μεταδίδονται και συνήθως είναι αποτέλεσμα της γενετικής, του περιβάλλοντος αλλά και του κακού τρόπου ζωής.

Ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας τον θάνατο 41 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί με το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Οι βασικές αιτίες κινδύνου

Μια από τις βασικότερες αιτίες κινδύνου εμφάνισης των μη μεταδιδόμενων ασθενειών είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης και η σωματική αδράνεια, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Για παράδειγμα, αν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αυξήσουν την καθιστική τους ζωή έστω και κατά μια ώρα την ημέρα, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 13%.
Παράλληλα, η απουσία άσκησης στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα όπως η κακή κυκλοφορία του αίματος, η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα, η εξάρτηση από άλλους σε καθημερινή βάση και γενικότερα η κακή ποιότητα ζωής.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπευτική άσκηση;

Η θεραπευτική άσκηση είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο εξατομικευμένο πρόγραμμα σωματικών κινήσεων, στάσεων και δραστηριοτήτων που έχει σκοπό την θεραπεία και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων.

Εδώ έρχεται και ο ρόλος των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν τις ικανότητες, τις ανάγκες και τα προβλήματα του κάθε ασθενή και να το βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσει μέσω της θεραπευτικής άσκησης. Οι φυσικοθεραπευτές λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και έπειτα ορίζουν το είδος, την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας που θα έχει θετικά αποτελέσματα σε κάθε ασθενή.

Θεραπευτική άσκηση: SOS για την πρόληψη καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτωνΈτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή επιβάρυνσης του οργανισμού του.
Αν και πολλοί αναρωτιούνται πώς η καθημερινή άσκηση μπορεί να δράσει ως φυσική θεραπεία για πολλούς ασθενείς, η απάντηση είναι ότι βοηθάει στη γενικότερη καλύτερη λειτουργία του σώματος. Για παράδειγμα στην περίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας την ισχύ του μυοκαρδίου, αλλά και την παροχή οξυγόνου.

Παράλληλα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη και τη θεραπεία των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στην περίπτωση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει τους δείκτες ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μεταβάλλει θετικά τις πρωτεΐνες των σκελετικών μυών και των ενζύμων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης. Έτσι λοιπόν, θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα φάρμακα που παίρνει ο κάθε ασθενής, τα οποία τις περισσότερες φορές θεραπεύουν συγκεκριμένα συμπτώματα ή μεταβάλλουν τη φυσιολογική λειτουργία με τεχνητό τρόπο.

Υποστηρίζεται ότι η καθημερινή άσκηση μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόληψη βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 80%, του διαβήτη τύπου 2 κατά 90% και του καρκίνου κατά 33%.

Γενικότερα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει πιο εύκολα μεταδοτικές ασθένειες. Έχει διαπιστωθεί επίσης, ότι βελτιώνει τις νευρικές λειτουργίες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μη μεταδιδόμενες ασθένειες και φυσικοθεραπεία

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες και πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει σε αυτές συζητήθηκε στο  29ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Μάλιστα δημιουργήθηκε ένα φυλλάδιο ενημέρωσης του κοινού για την θεραπευτική άσκηση που μπορείτε να το βρείτε εδώ.

capital.gr