38 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, στα 228 τα συνολικά – Τρεις οι νεκροί από τον κορονοϊό

286

Σε 38 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών στα 228, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας (η οποία θα γίνεται εφεξής στις 18:00 καθημερινά), γνωστοποίησε πως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 38 νέα κρούσματα, από αυτά τα 22 είναι “ορφανά”, 57 νοσηλεύονται, οι 5 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Επίσης, έχουν διενεργηθεί 3.400 έλεγχοι.

Όπως είπε μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας, η αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα “ορφανό” μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορονοϊού.  Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επεσήμανε την αναγκαιότητα του αυστηρού ελέγχου των κρουσμάτων για όσους εμφανίζουν πνευμονία, τονίζοντας πως “ο ιός μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες”. Και συμπλήρωσε: “Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν με λιγότερο κόσμο”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τα νέα θύματα του κορονοϊού στη χώρα. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού, και πλέον είναι τρεις συνολικά οι νεκροί της επιδημίας.

Πλέον, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των ειδικών, που ήδη από την αρχή την εβδομάδας διεμήνυαν πως το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη μεταδοτικότητα της νόσου και τη διασπορά στην κοινότητα.

Σε καραντίνα μπαίνει όλη η χώρα, ενώ σε περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, είναι πιθανόν να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από την πολιτεία για την ανάσχεση της επιδημίας.

Οι δύο νέοι νεκροί

Μετά τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, την Πέμπτη, ακόμα δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 3 στη χώρα μας.

Ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 90 ετών, ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαίδας.

Ο τρίτος νεκρός, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι ένας άνδρας περίπου 67 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανήκε στην ομάδα των ταξιδιωτών που είχαν επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Ο 67χρονος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού και αμέσως τον διασωλήνωσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί.

67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν

Οι επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργήσουν από σήμερα 14 Μαρτίου έως 27 Μαρτίου εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 855/2020 τεύχος Β’) απαγορεύεται για το χρονικό διάστημα από 14.03.2020 έως και 27.03.2020 η λειτουργία:

1) Των εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθίσματα και το σερβίρισμα σε αυτά. Από τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

2) Των αιθουσών θεαμάτων και χώρων συναφών δραστηριοτήτων.

3)Tων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε), των αναγνωστηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των αρχειοφυλακείων. Στις δημόσιες βιβλιοθήκες λειτουργούν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες με την παρουσία (1) ενός τουλάχιστον υπαλλήλου και με την επιφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, ιατρείων και των υπηρεσιών πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης.

4) Των μουσείων, των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων, καθώς και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.

5) Των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών, πρακτορείων κ.λπ.) με εξαίρεση των δραστηριοτήτων των πλανόδιων πωλητών, καθώς και των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων σε διαδικτυακή (on-line) σύνδεση.

6) Των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους.

7) Των θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κ.λπ.), με εξαίρεση τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους αναψυχής και τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους άθλησης για μεμονωμένη άθληση.

8) Των ακόλουθων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας: ντισκοτέκ, σφαιριστηρίου, χώρων συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κ.λπ.), καθώς και χώρων όπου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες θεάματος.

9) Των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, καθώς και των χώρων παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας.

10) Των χώρων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, ήτοι υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ) και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).

11) Της παροχής προσωπικών υπηρεσιών ιερόδουλων.

12) Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shop-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις επιτρέπεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού.

Διευκρινίσεις για το εμπόριο:

1.Όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας παραμένουν ανοιχτά.

2.Ειδικότερα, τα σουπερμάρκετ που βρίσκονται εντός των χώρων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 1 της ΚΥΑ με ΦΕΚ 855/2020, και εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές, λειτουργούν κανονικά.

3. Αναστέλλεται η λειτουργία για τις  λαϊκές αγορές, χονδρεμπορικές Κεντρικές Αγορές και τις δημοτικές αγορές.

Τα έκτακτα μέτρα που θα λάβουν οι φαρμακοποιοί

Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι μέτρα που αφορούν την λειτουργία των φαρμακείων για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των φαρμακοποιών – μελών του Συλλόγου:

1.- Δεν θα μπαίνουν περισσότερα από δύο άτομα μέσα στο χώρο του φαρμακείου. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.

2.- Ο πολίτης οφείλει να τηρεί υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (πχ.χάραξη με αυτοκόλλητη ταινία) σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο, μία διαχωριστική γραμμή.

3.- Οι φαρμακοποιοί καθώς και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν καθόλη την διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου, γάντια και μάσκα.

4.- Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ενημερωτικό σημείωμα προς τους πολίτες το οποίο πρέπει να αναρτηθεί στα φαρμακεία, στο οποίο αναφέρονται τα παραπάνω μέτρα.

capital.gr