Ως ύποπτη καλείται η Τουλουπάκη

172

Η έρευνα του Αρείου Πάγου για τα τεκταινόμενα στους δικαστικούς χειρισμούς της Novartis φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για τους δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης Novartis, που διερευνώνται και από τη Δικαιοσύνη σε υψηλότατο επίπεδο, σημειώθηκε χθες με την κλήση ως υπόπτων, για σειρά αδικημάτων, των εισαγγελέων Διαφθοράς. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος διερευνά την υπόθεση από εισαγγελικής πλευράς, κάλεσε σε κατάθεση ως ύποπτη την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την ενοχοποίηση χωρίς στοιχεία πολιτικών προσώπων, τα οποία ενέπλεξαν στην υπόθεση οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Και οι τρεις εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί σε εξηγήσεις με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και σύσταση συμμορίας, που είναι πλημμελήματα κατά τον νόμο. Η κλήση ως ύποπτης της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των δύο βοηθών της εκτιμάται ότι προσδίδει νέα τροπή στην όλη υπόθεση, καθώς οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου εμφανίζονται να διαθέτουν ενδείξεις για σειρά αδικημάτων, για τα οποία ζητούν εξηγήσεις. Η χθεσινή εξέλιξη αξιολογείται ως σημαντική και για τον πρόσθετο λόγο ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ευθύνες του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο στην πρόοδο των εργασιών της, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον τέως υπουργό, κάτι που θα αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η κλήση σε εξηγήσεις της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και για άλλα αδικήματα στηρίζεται στο υλικό που έχει στα χέρια του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής και πρωτίστως στις μηνύσεις που έχουν υποβάλει από την πρώτη στιγμή της ενοχοποίησής τους πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως και οι τρεις εισαγγελείς ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους, και το πιθανότερο είναι ότι θα καταθέσουν γραπτά υπομνήματα προς το τέλος του μηνός. Οι θέσεις τους επί των γεγονότων θα αξιολογηθούν από τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος συνεπικουρείται από τον αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη, και εάν δεν είναι πειστικές, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει όπως προβλέπει ο νόμος, με την άσκηση διώξεων. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα του Αρείου Πάγου για τα τεκταινόμενα στους δικαστικούς χειρισμούς της Novartis φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Πηγή: kathimerini.gr