Μιχ. Κωσταράκος: Να εξετάσουμε τη δημιουργία τείχους στον Εβρο, όπως αυτό της Τουρκίας στη Συρία

209

Να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός τείχους, ανάλογο του τουρκικού το οποίο έχει κατασκευάσει η γείτονα χώρα στα σύνορά της με τη Συρία, προτείνει ο Eπίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, εκφράζοντας δημόσια την άποψή του για το θέμα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην ανάρτησή του ο κ. Κωσταράκος αναφέρει:

«Νομίζω ότι αξίζει να δούμε όλοι πως κατασκεύασαν οι Τούρκοι το δικό τους τείχος στα νότια σύνορα τους. Αξίζει, κατά τη γνώμη μου, να εξετάσουμε και αυτή την ιδέα, εφόσον μάλιστα εξασφαλισθεί χρηματοδότηση της ΕΕ. Αν όχι σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή, τουλάχιστον στα σημεία που απαιτείται.

Ασφαλώς στη δίκη μας περίπτωση δεν απαιτείται όλος αυτός ο πολεμικός θανατηφόρος εξοπλισμός πάνω ή γύρω από το τείχος. Το τείχος από μόνο του θα αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο.

Εφημερίδα «Βατάν» της 28 Σεπτεμβρίου.

Το Τουρκικό τείχος έφτασε στο τέλος!

Κατά μήκος του τείχους όπου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας με παρατηρητήρια και κάμερες, στρατιώτες φυλάνε σκοπιά με Γερμανικούς σκύλους Κ9.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το τείχος μήκους 911 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, για την πάταξη της τρομοκρατίας, λαθρεμπορίου και λαθρομετανάστευσης.

Με τον τρόπο αυτό, τα σύνορα με τη Συρία, που εκτείνονται από το Χάταϊ μέχρι το Σίρνακ, έχουν πλεχτεί με τσιμεντόλιθους πλάτους 2 μέτρων, ύψους 2 μέτρων και βάρους 7 τόνων.

Όταν κλείσει η γραμμή των συνόρων από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, μετά από το τείχος της Κίνας (8.850μ) και των ΗΠΑ-Μεξικού (3.500μ), θα είναι το τρίτο μακρύτερο τείχος στον κόσμο.

Τα 200 χιλιόμετρα τείχους κατασκευάστηκαν από το ΥΕΘΑ και τις Νομαρχίες και το υπόλοιπο από την κατασκευαστική εταιρία ΤΟΚΙ. Σε κάθε 300 μέτρα κατασκευάστηκε ένα έξυπνο παρατηρητήριο, το οποίο εξοπλίστηκε από τη «ASELSAN» με συσκευές ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας.

Στα παρατηρητήρια έχουν εγκατασταθεί πολυβόλα, θερμικές κάμερες και συστήματα ανακοινώσεων, ενώ η πάνω πλευρά του τείχους έχει καλυφθεί με σύρματα ξυραφιού.

Οι ύποπτοι που πλησιάζουν στα 300 μέτρα, τους γίνεται προειδοποίηση στα Αραβικά, Τουρκικά και Αγγλικά και στη συνέχεια ενεργοποιείται το αυτόματο σύστημα βολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές ασφαλείας, γενικά τα μέτρα ασφαλείας της χώρας στα σύνορα με τη Συρία έχουν αυξηθεί, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά και των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει κατασκευαστεί το τείχος από μπετόν σε μήκος 911 χιλιομέτρων».

Πηγή: kathimerini.gr