Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πραγματικός «υποψήφιος της Αλλαγής»

259

Oι επιτυχίες του Τζο Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών την περασμένη Τρίτη ήταν ένας θρίαμβος του πολιτικού πραγματισμού. Θεωρείται ο μόνος ικανός να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν επιθυμείτε να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και να δρομολογηθούν ριζοσπαστικές αλλαγές όπως η καθολική, δωρεάν περίθαλψη, ποιον από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών θα επιλέγατε;

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η απάντηση για πολλούς ήταν ο Μπέρνι Σάντερς, ο θιασώτης μιας «πολιτικής επανάστασης», που περιλαμβάνει την καθολική υγειονομική κάλυψη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος η αντίληψη ότι ο πραγματικός «υποψήφιος της Αλλαγής» ίσως είναι ο Τζο Μπάιντεν, γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Τραμπ και να εξασφαλίσει ένα Κογκρέσο με πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Αυτός ήταν και ο λόγος που σημείωσε τόσο θεαματικές επιτυχίες στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης.

Ηταν ένας θρίαμβος του πολιτικού πραγματισμού. Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι στράφηκαν προς τον υποψήφιο που συμπαθούσαν, παρά προς εκείνον που αγαπούσαν, αναδεικνύοντας τον Μπάιντεν σε ξεκάθαρο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα. Βεβαίως, υπάρχουν θυμωμένοι οπαδοί του Σάντερς, οι οποίοι θα παραπονεθούν ότι ήταν το «κατεστημένο» που ανέστησε τον Μπάιντεν, κλέβοντας τη νίκη που θεωρούσαν ότι δικαιούνταν. Ωστόσο, σφάλλουν. Εκείνοι που διέσωσαν τον Μπάιντεν δεν ήταν οι πρεσβύτεροι του κόμματος, αλλά μια περιθωριοποιημένη κοινότητα, την οποία πολλοί θεωρούσαν δεδομένη: οι μαύροι του αμερικανικού Νότου. Ακριβώς χάρη στους μαύρους ψηφοφόρους ο Μπάιντεν υπερίσχυσε συντριπτικά στις προκριματικές της Νότιας Καρολίνας, το περασμένο Σάββατο, δίνοντας νέα πνοή σε μια εκστρατεία που μέχρι τότε έπνεε τα λοίσθια. Προφανώς τον βοήθησε και η απόσυρση από την κούρσα των Πιτ Μπούτιτζιτζ και Εϊμι Κλόμπουτσαρ, οι οποίοι τον υποστήριξαν παραμονές της «Σούπερ Τρίτης». Αλλά κανείς δεν τον ενθρόνισε στον ρόλο του φαβορί. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επωφελήθηκε από ένα ισχυρό ρεύμα της βάσης των Δημοκρατικών, που φοβούνταν πως η επικράτηση του Σάντερς θα έβγαζε αληθινά τα όνειρα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι ο πιο αριστερός γερουσιαστής σήμερα και οι παλιότεροι θα θυμούνται τι συνέβη όταν ριζοσπάστες πολιτικοί, όπως ο Μπάρι Γκολντγουότερ από τους Ρεπουμπλικανούς και ο Τζορτζ Μαγκόβερν από τους Δημοκρατικούς, κέρδισαν το προεδρικό χρίσμα, για να καταβαραθρωθούν στις προεδρικές εκλογές από τους αντιπάλους τους. Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές εκμυστηρεύονται ότι θα δυσκολευθούν πολύ να επανεκλεγούν στις περιφέρειές τους αν προεδρικός υποψήφιος είναι ο Σάντερς. Σε πρόσφατο δείπνο Δημοκρατικών βουλευτών όπου παρευρέθηκα, εντυπωσιάστηκα από το πόσο ανήσυχοι εμφανίζονταν αρκετοί, εκτιμώντας ότι με τον Σάντερς υποψήφιο δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσουν τη Γερουσία, ενώ δεν αποκλείεται να χάσουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ζητούμενο

Προσωπικά βρίσκομαι πιο κοντά στις θέσεις του Σάντερς παρά σε εκείνες του Μπάιντεν για σειρά ζητημάτων. Θαυμάζω το θάρρος και την αυθεντικότητα του Σάντερς σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα στην τραγωδία της Υεμένης.

Αλλά δεν πιστεύω ότι, ακόμη κι αν εκλεγόταν πρόεδρος, θα είχε τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους του. Εκείνο που χρειάζονται οι Αμερικανοί για να κάνουν μια πραγματική πολιτική επανάσταση, ή έστω και μια θετική μεταρρύθμιση, είναι να κερδίσουν όχι μόνο την προεδρία, αλλά και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Το 2018 κατάφεραν να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων κυρίως χάρη σε μετριοπαθείς, πραγματιστές υποψηφίους. Αντίθετα, οι αδιάλλακτοι ριζοσπάστες δεν τα πήγαν καλά, και αυτό το μάθημα βαραίνει στην επιλογή τους για το 2020.

Οσο για τη Γερουσία, η ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των Δημοκρατικών έγινε δυσκολότερη την Τρίτη, καθώς ο Ρεπουμπλικανός Ρόι Μουρ, ο οποίος θα ήταν πιο εύκολη λεία για τους Δημοκρατικούς, έχασε τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του στην Αλαμπάμα. Τα γραφεία στοιχημάτων εκτιμούν πως η πιθανότητα να περάσει η Βουλή στους Ρεπουμπλικανούς είναι ισχυρότερη από εκείνη της ανατροπής στη Γερουσία υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν είναι βαρύς και μη χαρισματικός, αλλά διαθέτει ισχυρή υποστήριξη στην εργατική τάξη και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο έντιμους πολιτικούς μας. Κέρδισε σε συμπάθειες ύστερα από τις τραγικές απώλειες δύο παιδιών του. Η Σαμάνθα Πάουερ, πρώην πρέσβειρα της χώρας στον ΟΗΕ, εξομολογείται ότι ο Μπάιντεν έδινε το κινητό του τηλέφωνο σε αγνώστους που είχαν υποφέρει από πρόσφατες απώλειες, πρόθυμος να τους παρηγορήσει.

Πιστεύω ότι με τον Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν την προεδρία, τη Βουλή, ίσως και τη Γερουσία.

Πηγή: kathimerini.gr