Κορωνοϊός: Περαιτέρω μέτρα «οχύρωσης» σε κοινωνία και οικονομία

222

Εντείνει τα μέτρα «οχύρωσης» κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 73, όπως ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι μετά από σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν τεθεί σε ισχύ τα εξής μέτρα:

  • Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για 4 εβδομάδες.
  • Επίσης, για 4 εβδομάδες δεν θα μπορεί να διενεργηθεί κανένα συνέδριο στην επικράτεια.
  • Για 2 εβδομάδες σταματούν οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας, ενώ επίσης για 2 εβδομάδες όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς θεατές
  • Επίσης αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από την πλευρά του,  το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επικαιροποιημένη λίστα στην οποία περιλαμβάνονται τρία νέα σχολεία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα μέχρι και τις 22 Μαρτίου, ανεβάζοντας έτσι στα 34 τον αριθμό των σχολείων που θα κλείσουν για προληπτικούς λόγους.

Οσον αφορά τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκε χθες, όπως τονίστηκε, σχετίζονται ήδη με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα και προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση ενώ ένα δεν έχει σχέση με όσα έχουν ήδη εμφανιστεί και ιχνηλατείται.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο υιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα, καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα.

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία

Την Τρίτη το μεσημέρι, στις 12.30,θα ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη θα περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της χώρας που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση συλλέγει παράλληλα προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αίτημα πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Πηγή: kathimerini.gr