Σε εξέλιξη σύσκεψη Μητσοτάκη-Κικίλια στο Μαξίμου για τον κοροναϊό

187

Σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον κοροναϊό.

Αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα για την πορεία του ιού στη χώρα μας, αλλά και να υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19 στη χώρα μας.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 66 επιβεβαιωμένα περιστατικά, σήμερα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πλάνο δράσεων που θα αφορούν περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων, καθώς και το πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό χθες, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα μέτρα για τους τομείς της οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Εν τω μεταξύ νέα σύσκεψη λαμβάνει τόπο σήμερα στο ΥΠΟΙΚ, καθώς αύριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ήδη έχουν δεχθεί πλήγμα, όπως αυτά προαναγγέλθηκαν χθες μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στους 66 οι προσβληθέντες

Εν τω μεταξύ, συνολικά 21 νέα κρούσματα του κοροναϊού SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.

Σημειώνεται ότι ο 66χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται. Οι 22 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων.

Τι πιστεύουν οι λοιμωξιολόγοι

Από την πλευρά τους, πάντως, οι λοιμωξιολόγοι αποτιμούν ως θετικό στοιχείο το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί τριτογενείς ή τεταρτογενείς μεταδόσεις του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς οι μεταδόσεις αφορούν μέχρι τώρα τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επίσης, η ήπια ή καθόλου συμπτωματολογία που παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον 66χρονο ασθενή με βαριά πνευμονία που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πατρών, είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο για τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας εκτιμάται πως μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, πιθανόν η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 25 βαθμούς να αναστείλει στη χώρα μας της εξάπλωση του ιού.

capital.gr