Ο τρόπος που θα μπορούσε να κάνει το σώμα να αυτοθεραπεύεται

208

Το σώμα μας διαθέτει εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες στα τραύματα, χάρη στην ικανότητά του να παράγει νέα βλαστοκύτταρα.

Μόνο που κι εδώ υπάρχει προφανώς ένα όριο στην ποσότητα της ζημιάς που μπορεί ο οργανισμός να επισκευάσει.

Επιστήμονες βρήκαν ενδεχομένως έναν τρόπο να ενισχύουν τις αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του σώματος αυξάνοντας τον ρυθμό παραγωγής βλαστοκυττάρων.

Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Regenerative Medicine», κατάφεραν να διεγείρουν τον μηχανισμό αυτοθεραπείας σε ποντίκια ώστε να ξαναφτιάξουν τις σπασμένες σπονδυλικές τους στήλες.

Η θεραπεία τέτοιων τραυμάτων δεν είναι μάλιστα εφικτή στον άνθρωπο, γι’ αυτό και η μελέτη υπόσχεται τόσα πολλά. Ίσως κάποια μέρα η τεχνική τους μας βοηθήσει σε μια σειρά καταστάσεων και παθήσεων που δεν έχουν σήμερα γιατρειά.

Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν τα ποντίκια να δημιουργήσουν εκ νέου μυϊκό ιστό στα τραύματα στη σπονδυλική, επιταχύνοντας έτσι τη δημιουργία νέου κοκάλου και την αποθεραπεία του κατάγματος.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μάλιστα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, κι έτσι ευελπιστούν πως οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους δεν θα αργήσουν…

Πηγή: Newsbeast