«Ναι» του ΥΠΠΟ για απόσπαση των αρχαίων

209

Μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ, η «Αττικό Μετρό» θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης.

Στην έγκριση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου, προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού. Η απόφαση αφήνει ανοικτό το περιθώριο να λειτουργήσει το έργο χωρίς τον σταθμό για ένα διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η επανατοποθέτηση των αρχαίων. Ηδη όμως φορείς της Θεσσαλονίκης που υποστηρίζουν την παραμονή των αρχαιοτήτων προανήγγειλαν την κατάθεση προσφυγής και ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ, προκειμένου να «μπλοκάρουν» την υλοποίηση της απόφασης.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη δημοσιεύτηκε στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτήν, εγκρίνεται το σχέδιο που υπέβαλε η «Αττικό Μετρό» για απόσπαση και επανατοποθέτηση του 92%, «διότι έτσι επιτυγχάνεται μέγιστος δυνατός συνδυασμός της προστασίας και ανάδειξής τους». Σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να κατατεθούν σταδιακά (ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών) στο ΚΑΣ τρεις μελέτες:

• Πριν ξεκινήσουν τα έργα, μελέτη εφαρμογής για την απόσπαση και επανατοποθέτηση.

• Οταν η απόσπαση ολοκληρωθεί, οριστική μελέτη προστασίας, στερέωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

• Πρόταση φωτισμού ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ακολουθώντας την πρόταση του ΚΑΣ, το υπουργείο ζητεί να κατασκευαστεί διάδρομος θέασης στο μεσοπάτωμα, στο μέσον του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να μη δεσπόζει αυτού αλλά να παρέχεται η ευχέρεια συνολικής θέασης του χώρου. Επίσης, οι χώροι στο μεσοπάτωμα (440 τ.μ.), στο επίπεδο -1 και -2 της νότιας πρόσβασης (150 και 80 τ.μ.) να χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που θα βρεθούν κατά τη συνέχιση της ανασκαφής. Τέλος, ζητείται ο σταθμός να μην ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία του πριν επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες. Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός μπορεί να κατασκευαστεί, και το πρώτο διάστημα (όσο απαιτηθεί) τα τρένα απλώς να μη σταματούν στη Βενιζέλου.

Μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ, η «Αττικό Μετρό» θα προκηρύξει διαγωνισμό (η ίδια ή μέσω του αναδόχου) για τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης, επιταχύνοντας τις εργασίες αποκάλυψης των αρχαιοτήτων που είχαν καταχωθεί από την προηγούμενη διοίκηση.

Οπως ήταν επόμενο, της απόφασης του ΥΠΠΟ ακολούθησαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Hδη η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης αλλά και ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ, προκειμένου να «παγώσει» τις εξελίξεις μέχρι την εξέταση της υπόθεσης. «Η πρόταση που υποβάλαμε στο ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων είναι τεκμηριωμένη», εκτιμά ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος. «Βαδίσαμε στο έδαφος της απόφασης του ΣτΕ του 2016, η οποία είχε επιτρέψει την απόσπαση και επομένως θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Οσο για την εξέλιξη του έργου, ο κ. Ταχιάος αναφέρει ότι οι ρυθμοί έχουν αποκατασταθεί και σήμερα εργάζονται στα εργοτάξια περί τα 550 άτομα καθημερινά. 

Πηγή: kathimerini.gr