Στις φυλακές Ράικερς ο Ουάινσταϊν

207

Η άφιξη του Ουάινσταϊν στο δικαστήριο στις 24 Φεβρουαρίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο ιατρείο των φυλακών της νήσου Ράικερς της Νέας Υόρκης μετήχθη το βράδυ της Πέμπτης ο καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση για την τοποθέτηση συσκευής καρδιακού στεντ.

Ο εκπρόσωπος του Ουάινσταϊν, Τζούντα Ενγκελμάγερ, δήλωσε ότι η επέμβαση κρίθηκε επιτυχής από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Μπέλβιου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ουάινσταϊν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ιατρείο των φυλακών, αφού εξετάσθηκε από τους καρδιολόγους του Μπέλβιου, οι οποίοι έκριναν ότι μπορεί να μετακινηθεί. Αν και ο 67χρονος διαβόητος παραγωγός επρόκειτο να μεταχθεί στις 24 Φεβρουαρίου στις φυλακές, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο αφού παραπονέθηκε για στηθάγχη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή αρρυθμία, για να παραμείνει εκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα και να υποβληθεί στην επέμβαση για τοποθέτηση στεντ.

Ο δικηγόρος του Ουάινσταϊν, Αρθουρ Αϊντάλα, δήλωσε χθες ότι ο πελάτης του είναι καταβεβλημένος. Εκτός από τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο Ουάινσταϊν υποφέρει και από τις επιπτώσεις τροχαίου ατυχήματος το περασμένο καλοκαίρι, που τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε επίπονη χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, ενώ πρέπει να δέχεται καθημερινές ενέσεις στο μάτι εξαιτίας εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, από την οποία πάσχει και που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. «Δεν είναι χαρούμενος που βρίσκεται στη φυλακή. Αλλά είναι διαυγής και αντιμετωπίζει την κατάσταση ρεαλιστικά, παρότι δεν έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα την παρούσα κατάστασή του», είπε ο Αϊντάλα.

Ο Ουάινσταϊν αναμένεται να εμφανισθεί την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου, όπου θα ανακοινωθεί η ποινή του. Ο γνωστός παραγωγός καταδικάσθηκε για σεξουαλική κακοποίηση γυναίκας το 2006 και για βιασμό σε τρίτο βαθμό εναντίον άλλης γυναίκας το 2013. Για την πρώτη κατηγορία, αντιμετωπίζει ελάχιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, ενώ για τη δεύτερη η ανώτατη ποινή φθάνει τα τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Ο παραγωγός αθωώθηκε από τη σοβαρότερη κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει ακόμη και ισόβια δεσμά.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος του Ουάινσταϊν για αναστολή ποινής, ο δικαστής διέταξε την άμεση μεταγωγή του στο ιατρείο των φυλακών.

Το ιατρείο των φυλακών της νήσου Ράικερς εγκαινιάσθηκε το 1932 και αποτελείται από μικρά κελιά που λειτουργούν και ως «προστατευτική απομόνωση». Εκεί στεγάζονται κρατούμενοι οι οποίοι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν εάν στεγάζονταν με άλλους, όπως οι καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα και οι πρώην αστυνομικοί. Πέρυσι, η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποδέχθηκε σχέδιο διακοπής λειτουργίας των φυλακών της νήσου Ράικερς και τον παροπλισμό τους μέχρι το 2026. Οι φυλακές Ράικερς είναι διαβόητες για περιστατικά βίας μεταξύ κρατουμένων και για τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr