Παρά τις υποσχέσεις δεν γλίτωσαν από τους διακινητές

175

ΛΕΣΒΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στέγνωναν τα μουσκεμένα από τη βροχή ρούχα τους στα κλαδιά των δέντρων, στο προαύλιο ενός παρεκκλησιού, πλάι στον παραλιακό χωματόδρομο που ενώνει τη Σκάλα Συκαμιάς με τον Μόλυβο. Εκεί πέρασαν την πρώτη τους νύχτα σε ελληνικό έδαφος 42 άνθρωποι – και μωρά ανάμεσά τους. Ηταν η πρώτη φουσκωτή βάρκα που έφτασε στη Λέσβο με αφετηρία το Τσανάκαλε, έπειτα από κάποιες ημέρες μηδενικών ροών. Παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής πλευράς για ανεμπόδιστη διάσχιση των συνόρων, δεν γλίτωσαν τα παζάρια με τους διακινητές.

Στη βάρκα επέβαιναν δύο Σύροι και τουλάχιστον τέσσερις Αφρικανοί. Οι υπόλοιποι φαίνεται πως ήταν Αφγανοί – δεν υπήρχαν ακόμη επίσημα στοιχεία για αυτούς τους νεοαφιχθέντες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους στην «Κ», πλήρωσαν από 300 έως και 1.000 ευρώ έκαστος για το θαλάσσιο πέρασμα. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το τίμημα καθορίστηκε βάσει εθνικότητας. Τουλάχιστον δύο εξ αυτών είχαν βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στην Αδριανούπολη και από εκεί στον φράχτη του Εβρου, μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα από την τουρκική κυβέρνηση για άνοιγμα των συνόρων.

«Εκατσα μία ημέρα εκεί, αλλά κατάλαβα ότι ήταν μάταιο», λέει στην «Κ» ο Αλί από τη Συρία. Δηλώνει 18 ετών με καταγωγή από το Χαλέπι και προτιμάει να μην μοιραστεί το επώνυμό του. Πήγε στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα πληρώνοντας 100 τουρκικές λίρες. Δεν επιβιβάστηκε στα δωρεάν λεωφορεία που παρείχαν οι τουρκικές αρχές, όπως λέει, τουλάχιστον σε τρεις τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης. Ο συνωστισμός σε αυτά για μία θέση ήταν μεγάλος.

Οπως εξηγεί, δεν του προτάθηκε από κάποιον Τούρκο αξιωματούχο η εναλλακτική οδός της θάλασσας. Ουδείς τον αποθάρρυνε, όμως. «Προηγουμένως δεν μπορούσες να κινηθείς άνετα στην τουρκική επικράτεια. Γινόταν έλεγχος των εγγράφων πολύ συχνά. Τώρα κανείς δεν μας απαγόρευσε να πάμε στα παράλια», εξηγεί. Περίμενε στο Τσανάκαλε τέσσερις ημέρες μέχρι να καλμάρει η θάλασσα. Δεν τολμούσε να βγει με τον νοτιά.

Οι νεοαφιχθέντες της περασμένης Πέμπτης πέρασαν τη νύχτα στο προαύλιο ενός παρεκκλησιού. (Φωτογραφίες: Γιώργος Μουτάφης)

Η ιστορία της 35χρονης Γουίνι Ναλούγκε από την Ουγκάντα, η οποία επέβαινε στην ίδια βάρκα, είναι κάπως διαφορετική. Λέει ότι βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση στην Τουρκία για πέντε ημέρες, γιατί δεν είχε άδεια διαμονής στη χώρα. «Ωσπου χωρίς εξήγηση μας άφησαν ελεύθερους και μας ρώτησαν εάν θα πηγαίναμε στην Κωνσταντινούπολη. Μας μετέφεραν στον σταθμό των λεωφορείων και έπειτα έπρεπε να βρούμε μόνοι τον δρόμο μας», αναφέρει.

Πλήρωσε 300 ευρώ

Η ίδια δεν γνώριζε για τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Υποστηρίζει ότι στη χώρα της ήταν πολιτική ακτιβίστρια και ότι την εγκατέλειψε υπό τον φόβο δίωξης. Για τη βάρκα που τη μετέφερε στη Λέσβο πλήρωσε 300 ευρώ. «Τόσα είχα πάνω μου», λέει. Δεν ήξερε για το νέο καθεστώς αναβολής υποβολής αιτήσεων ασύλου που ισχύει πλέον στην Ελλάδα, ούτε ποια θα ήταν τώρα η τύχη της. Περίμενε όπως και οι υπόλοιποι έξω από το παρεκκλήσι να τους μεταφέρουν στο νότιο μέρος του νησιού, στη Μυτιλήνη, για να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Ανάμεσα στους επιβάτες της βάρκας υπήρχαν και οικογένεις με βρέφη. (Φωτογραφίες: Γιώργος Μουτάφης)

Το βράδυ μετά την άφιξή τους στο νησί, υπάλληλος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τούς έφερε κουβέρτες και υπνόσακους μαζί με τσάι. Το επόμενο πρωί στήθηκε από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου μια μεγάλη σκηνή πλάι στο παρεκκλήσι. Ενας λιμενικός τούς επιτηρούσε. Δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο πόσο θα διαρκούσε η αναμονή τους.

Πηγή: kathimerini.gr